Gastro-enterologie

Bijgewerkt op 30 mei 2021

Wat is gastro-enterologie?

Gastro-enterologie is een medisch vakgebied dat zich bezighoudt met ziekten van de maag en de darmen.

Een arts die gespecialiseerd is in de gastro-enterologie wordt gastro-enteroloog of maag-darm-arts genoemd. Vaak wordt ook gesproken van een Maag-Darm-Lever-arts (MDL-arts), omdat in veel ziekenhuizen gastro-enterologen ook mensen met leverziekten behandelen. In grote ziekenhuizen of academische ziekenhuizen worden mensen met leverziekten echter vaak behandeld door een in leverziekten gespecialiseerde gastro-enteroloog. Dit wordt een leverziektenspecialist of hepatoloog genoemd.

Een ander onderdeel van de gastro-enterologie is de proctologie. Dat is een specialisme dat zich bezighoudt met ziekten van de endeldarm en de anus.

Een gastro-enterologisch chirurg is een chirurg die zich bezighoudt met de operatieve behandeling van maagdarmziekten.

Wat doet een gastro-enteroloog?

Een gastro-enteroloog is gespecialiseerd in het stellen van diagnoses en het behandelen van mensen met ziekten van het maagdarmkanaal.

Onderzoeken en ingrepen in de gastro-enterologie

Voor het stellen van een diagnose maakt de gastro-enteroloog gebruik van endoscopie. Endoscopie is een techniek waarmee via een slangetje in het maagdarmkanaal kan worden gekeken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

gastro-enterologie - kijkonderzoek van de maag (gastroscopie)
gastro-enteroloog verricht een gastroscopie

Tijdens een endoscopisch onderzoek kan de gastro-enteroloog kijken of afwijkingen zichtbaar zijn. Als dat het geval is wordt vaak een stukje weefsel uit een afwijking weggenomen voor onderzoek. Het wegnemen van een stukje weefsel wordt biopsie genoemd. Het weggenomen stukje weefsel wordt biopt genoemd. Het biopt wordt door een patholoog onder de microscoop bekeken. Op grond van de afwijkingen in het biopt kan vaak een diagnose worden gesteld.

Soms wordt tijdens een endoscopisch onderzoek een ingreep gedaan. Zo kunnen bijvoorbeeld tijdens een coloscopie poliepen uit de dikke darm worden verwijderd. Ook een ERCP is een voorbeeld van een endocopisch onderzoek waarbij een ingreep wordt verricht.

Welke ziekten worden door een gastro-enteroloog behandeld?

Hieronder een uitgebreid overzicht van aandoeningen die vallen onder de gastro-enterologie.

Andere talen

Engelse vertaling voor gastro-enterologie

gastroenterology

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven