Endocrinologie

Bijgewerkt op 12 juli 2022

Wat is endocrinologie?

Endocrinologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met ziekten van klieren die hormonen uitscheiden. Klieren die hormonen uitscheiden worden ‘endocriene klieren’ genoemd. Endocriene klieren zijn organen die hormonen aanmaken en in het bloed uitscheiden. Voorbeelden zijn de alvleesklier, de schildklier, de bijnieren en de hypofyse. Hormonen zijn stofjes die door klieren worden aangemaakt maar elders in het lichaam een functie hebben. Zo wordt het hormoon insuline in de alvleesklier aangemaakt maar werkt het vooral op de spieren.

Endocrinoloog

Een arts die gespecialiseerd is in de endocrinologie wordt een ‘endocrinoloog’ genoemd.

endocrinologie dokter = endocrinoloog

Endocrinologen zijn internisten die zich gespecialiseerd hebben in ziekten als diabetes (suikerziekte), de ziekte van Cushing, de ziekte van Addison, en hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier). Dit soort ziekten worden ook wel ‘hormoonziekten’ genoemd.

Kinderendocrinoloog

Kinderartsen die zich specialiseren in de endocrinologie worden kinderendocrinologen genoemd. Zij houden zich bezig met hormoonziekten bij kinderen (kinderendocrinologie).

Welke ziekten vallen hieronder?

Hieronder een overzicht van endocrinologische ziektebeelden. Achter het ziektebeeld staat het orgaan dat door de ziekte is aangetast.

Endocrinologische onderzoeken

Om vast te stellen of iemand een endocrinologische ziekte heeft zijn speciale onderzoeken beschikbaar. Hieronder een aantal voorbeelden.

  • Dexamethason suppressietest – wordt gedaan bij verdenking op het syndroom van Cushing;
  • Synacthen-test of ACTH-stimulatietest – wordt gedaan om te kijken hoe de bijnieren reageren op toediening ACTH.

Engelse vertaling

endocrinology

1 gedachte over “Endocrinologie”

  1. Is er iets bekend over ontstekingen elders in het lichaam Shoulders, neck, heupen, naar cortisone inspuiting voor een bursitis in de voorarm?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven