Medische specialismen

Wat zijn medische specialismen?

Medische specialismen zijn vakgebieden binnen de geneeskunde. Deze vakgebieden richten zich op de diagnostiek en behandeling van bepaalde ziekten. De meeste medische specialismen zijn gericht op één orgaan of een groep van organen.

Artsen die in een bepaald medisch specialisme werkzaam zijn worden ‘medisch specialist’ genoemd. Medisch specialisten zijn helemaal gespecialiseerd in een bepaald orgaan of groep van organen. Daar hebben ze lang voor moeten studeren. Na het artsexamen moet je nog 4-6 jaar studeren en werken voordat je medisch specialist bent.

Welke medische specialismen zijn er?

Hieronder volgt een overzicht van medische specialismen:

  • Cardiologie – Het specialisme ‘cardiologie’ richt zich op ziekten van het hart. Een arts die hierin is gespecialiseerd wordt ‘hartspecialist’ of ‘cardioloog’ genoemd.
  • Chirurgie – Het specialisme ‘chirurgie’ of ‘heelkunde’ richt zich op aandoeningen die door middel van een operatie moeten worden behandeld. Een arts die de heelkunde bedrijft wordt ‘chirurg’ genoemd.
  • Dermatologie – De dermatologie is de leer van de huidziekten. Ook geslachtsziekten vallen onder de dermatologie. Een dermatoloog is een arts die gespecialiseerd is in huidziekten.
  • Endocrinologie – Medisch specialisme dat zich bezighoudt met ziekten van klieren die hormonen uitscheiden. Klieren die hormonen uitscheiden worden ‘endocriene klieren’ genoemd. Een arts die gespecialiseerd is in de endocrinologie wordt een ‘endocrinoloog’ genoemd.
  • Gastro-enterologie – Het specialisme ‘gastro-enterologie’ richt zich op aandoeningen van maag, darmen en lever. Een arts die hierin gespecialiseerd is wordt ‘maag-darm-lever arts’ of ‘gastro-enteroloog’ genoemd.
  • Nefrologie – Het specialisme ‘nefrologie’ richt zich volledig op ziekten van de nieren. Een arts die is gespecialiseerd in nierziekten wordt ‘nefroloog’ genoemd.
  • Neurologie – Het specialisme ‘neurologie’ richt zich op ziekten van het zenuwstelsel. Een arts die is gespecialiseerd in zenuwziekten heeft ‘neuroloog‘.
  • Pathologie – Het specialisme ‘pathologie’ of ‘pathologische anatomie‘ richt zich op onderzoek van organen en weefsels om de oorzaak van ziekte en dood te achterhalen. Een arts die is gespecialiseerd in pathologische anatomie wordt ‘patholoog-anatoom‘ of ‘patholoog’ genoemd.
  • Pulmonologie – Het specialisme ‘pulmonologie’ richt zich volledig op ziekten van de longen. Een arts die is gespecialiseerd in longziekten wordt ‘longarts’ of ‘pulmonoloog’ genoemd.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 oktober 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 29 december 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *