Bloeddonatie

Bijgewerkt op 8 november 2024 door Simpto.nl

Wat is bloeddonatie?

Bloeddonatie is het afstaan van bloed voor behandeling van aandoeningen waarvoor een bloedtransfusie noodzakelijk is.

bloeddonatie
bloeddonatie

Hoe gaat een bloeddonatie?

Bloed doneren kan alleen gebeuren door mensen die daarvoor goedgekeurd zijn. Om te voorkomen dat mensen duizelig worden of flauwvallen is het aan te bevelen van te voren genoeg de eten en te drinken.

Keuring

Voordat iemand bloed mag doneren zullen eerst vragen worden gesteld over gezondheid en ziekte. Dit is om (1) te voorkomen dat bloeddonatie slecht is voor iemands gezondheid, en (2) of het bloed van diegene slecht zou kunnen zijn voor de ontvanger.

Met bloedonderzoek wordt bepaald of iemand geen bloedarmoede heeft. Daarvoor wordt het hemoglobine gehalte en het hematocriet bepaald. Hiervoor zijn minimumwaarden bepaald waaronder men geen bloed mag doneren.

Verder zullen hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur worden bepaald. Soms worden ook een minimum lengte en een minimum gewicht gehanteerd.

Aan bloeddonors wordt gevraagd of ze symptomen hebben van of risicofactoren voor ziekten die door bloedtransfusies kunnen worden overgebracht, zoals HIV, malaria en virale hepatitis.

Bloedafname

Om duizeligheid tegen te gaan is het aan te bevelen het afnamebed tijdens de bloedafname in horizontale stand te zetten.

Na de bloedafname

Het doneren van bloed geeft meestal geen ernstige bijwerkingen. Soms voelen mensen zich wat flauw of duizelig. Heel soms valt iemand flauw tijdens of net na de bloedafname. Daarom laten de meeste bloedbanken donoren na de bloedafname gedurende enige tijd herstellen met iets te eten en te drinken.

Het lichaam gaat na afname direct nieuw bloed maken. De hoeveelheid plasma, en daarmee het bloedvolume, wordt snel weer aangevuld. Aanvullen van het aantal cellen duurt langer.

Synoniemen

bloed doneren

Engelse vertaling

blood donation


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven