Voetzoolreflex volgens Babinski

Bijgewerkt op 22 november 2018

Wat is de voetzoolreflex volgens Babinski?

Er is sprake van een ‘voetzoolreflex volgens Babinski’ als bij hard wrijven over de voetzool de grote teen naar omhoog beweegt. Bij baby’s is dit een normale reflex. Bij kinderen vanaf 1 jaar en volwassenen kan aanwezigheid van de ‘Babinski reflex’ wijzen op een afwijking aan het ruggenmerg.

De ‘Babinski-reflex’ is genoemd naar de frans-poolse neuroloog Joseph Babinski. Hij beschreef de voetzoolreflex als eerste in 1896.

Dr Joseph Babinski (1857-1932)
Dr Joseph Babinski (1857-1932) – bron: Eug. Pirou

Hoe wordt het getest?

De arts zal, vaak met de onderkant van een reflexhamer, stevig over de voetzool wrijven. Normaal gesproken zal bij kinderen ouder dan 1 jaar en bij volwassenen de voet naar beneden buigen. Er is sprake van een ‘positieve Babinski’ als vervolgens de grote teen omhoog beweegt. Soms zullen de tenen zich ook spreiden.

Welke oorzaken zijn er?

Een voetzoolreflex volgens Babinski komt voor bij aandoeningen van de zogenaamde ‘piramidebaan’ van het ruggenmerg. De piramidebaan bevat zenuwvezels die verantwoordelijk zijn voor het prikkelen van spieren van de romp, de armen en de benen.

Andere talen

Engelse vertaling

Babinski sign, pathological plantar reflex, extensor plantar reflex, positive Babinski response

Duitse vertaling

Babinski-Reflex, Babinski-Zeichen

Verder lezen / Referenties

  • J van Gijn, ‘Fysische diagnostiek – de voetzoolreflex’, gepubliceerd in de rubriek ‘Voor de praktijk’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 16 januari 1999; 143(3): pagina’s 142-145.

Synoniemen voor voetzoolreflex volgens Babinski zijn reflex van Babinski, positieve reflex volgens Babinski, Babinski-teken, positief taken van Babinski.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 22 november 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 22 november 2018

1 gedachte over “Voetzoolreflex volgens Babinski”

  1. Han van de Griend

    Toen ik 12 jaar was werd dat mijn toenmalige neuroloog vast gesteld dat ik ziekte van Babinski had. Het UWV arts gaf het zelfde te horen ( was toen 24), meerdere artsen erna zeiden dat het niet voor kwam. Nu ben ik 66 jaar heb veel pijn en mijn spieren werken niet goed maar veel verder dan een Pyramide boom syndroom willen ze niet gaan. Sommige artsen zoals die gene die mij moest keuren voor een staar operatie was van mening dat ik me niet moet aanstellen als ik zeg dat bloeddruk meting (elektronisch) heel veel pijn doen. Volgens mij is dit een teken van de Babinski. Kan iemand mij een duidelijk antwoordt geven, want ik wordt anders weer van de OK afgehaald omdat ze mijn bloeddruk niet kunnen meten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven