Voetzoolreflex volgens Babinski

Wat is de voetzoolreflex volgens Babinski?

Er is sprake van een ‘voetzoolreflex volgens Babinski’ als bij hard wrijven over de voetzool de grote teen naar omhoog beweegt. Bij baby’s is dit een normale reflex. Bij kinderen vanaf 1 jaar en volwassenen kan aanwezigheid van de ‘Babinski reflex’ wijzen op een afwijking aan het ruggenmerg.

De ‘Babinski-reflex’ is genoemd naar de frans-poolse neuroloog Joseph Babinski. Hij beschreef de voetzoolreflex als eerste in 1896.

Dr Joseph Babinski (1857-1932)
Dr Joseph Babinski (1857-1932) – bron: Eug. Pirou

Hoe wordt het getest?

De arts zal, vaak met de onderkant van een reflexhamer, stevig over de voetzool wrijven. Normaal gesproken zal bij kinderen ouder dan 1 jaar en bij volwassenen de voet naar beneden buigen. Er is sprake van een ‘positieve Babinski’ als vervolgens de grote teen omhoog beweegt. Soms zullen de tenen zich ook spreiden.

Welke oorzaken zijn er?

Een voetzoolreflex volgens Babinski komt voor bij aandoeningen van de zogenaamde ‘piramidebaan’ van het ruggenmerg. De piramidebaan bevat zenuwvezels die verantwoordelijk zijn voor het prikkelen van spieren van de romp, de armen en de benen.

Andere talen

Engelse vertaling

Babinski sign, pathological plantar reflex, extensor plantar reflex, positive Babinski response

Duitse vertaling

Babinski-Reflex, Babinski-Zeichen

Verder lezen / Referenties

  • J van Gijn, ‘Fysische diagnostiek – de voetzoolreflex’, gepubliceerd in de rubriek ‘Voor de praktijk’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 16 januari 1999; 143(3): pagina’s 142-145.

Synoniemen voor voetzoolreflex volgens Babinski zijn reflex van Babinski, positieve reflex volgens Babinski, Babinski-teken, positief taken van Babinski.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 22 november 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 22 november 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven