Vocht in knie

Bijgewerkt op 25 juli 2019

Oorzaken Vocht in Knie

Vocht in de knie is ophoping van vocht in of rondom het kniegewricht. Het is meestal een reactie van het lichaam op een verwonding of een ontsteking in of rond het kniegewricht.

Door vochtophoping in de knie wordt de knie dik. Op de foto hieronder is de rechter knie (links op de foto) veel dikker dan de linker. Dit wordt veroorzaakt door vochtophoping.

dikke knie door vocht in knie (hydrops van de knie)
Bron: Dr James Heilman

Vocht in de knie wordt meestal veroorzaakt door gewrichtsslijtage, gescheurde meniscus of een verrekte knieband. Een speciale vorm van vocht in de knie is ophoping van bloed in het kniegewricht. Dit wordt ‘hemarthros van de knie’ genoemd.

Het is ook mogelijk dat vocht in de knie ontstaat door overbelasting van het kniegewricht. Dat kan komen door veel sporten, maar ook door overgewicht (obesitas). Sporten waarbij de knieën overbelast kunnen raken zijn bijvoorbeeld lange afstandlopen, sporten waarbij veel heen en weer gesprint wordt (voetbal, tennis), en sporten waarbij veel wordt gesprongen (volleybal, basketbal).

De medische naam voor vochtophoping in de knie is ‘hydrops van de knie’.

Kijk voor een uitgebreide lijst van aandoeningen waarbij vocht in de knie op kan treden onderaan deze webpagina.


Symptomen

Vocht in de knie kan leiden tot verschillende klachten, namelijk:

 • Zwelling
 • Soms ook pijn aan de knie
 • Soms bewegingsbeperking van de knie
  • moeite met volledig buigen van de knie
  • moeite om knie volledig te strekken

Diagnose

De arts kan op verschillende manieren vaststellen dat er sprake is van ophoping van vocht in het kniegewricht. Dat kan met lichamelijk onderzoek en met beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Door te kijken en te voelen aan de knie wordt vaak al duidelijk dat er vocht in de knie zit. Hoe meer vocht in de knie, des te makkelijker het vast te stellen is.

Vervolgens kan de arts beoordelen of de knieschijf verder van het kniegewricht afstaat. Bij een gezonde knie kun je de knieschijf nauwelijk naar het kniegewricht duwen als de patiënt op de rug ligt. Als er veel vocht in de knie zit kan dat wel. Er zit dan namelijk vocht tussen het kniegewricht en de knieschijf.

Beeldvormend onderzoek

Het is ook mogelijk om met beeldvormend onderzoek vast te stellen dat er sprake is van knievocht.

Op de röntgenfoto hieronder is de ruimte tussen de knieschijf (boven) en het kniegewricht (onder) vergroot. Dit wordt veroorzaakt door vocht in het kniegewricht.

vocht in knie (hydrops knie) op röntgenfoto
Bron: Dr James Heilman

Vochtophoping in de knie kan ook worden gezien met behulp van echografie. Zie afbeelding hieronder.

vocht in knie bij echografie
Bron: Nevit Dilmen

Punctie kniegewricht

Ten slotte kan de arts besluiten om in de dikke knie te prikken. Als de zwelling wordt veroorzaakt door vochtophoping zal er vocht kunnen worden afgetapt.


Behandeling

Bij de behandeling van vocht in de knie zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Als de klachten langere tijd aanhouden is het verstandig de huisarts te raadplegen.

Wat kun je zelf doen?

Als vocht in de knie ontstaat door overbelasting is het van belang om de knie rust te geven. Dat betekent voor sporters meestal dat ze tijdelijk niet, of aangepast, trainen.

Het been hoog houden, bijvoorbeeld door het been op een krukje te leggen als je zit, kan helpen het vocht sneller kwijt te raken.

Koelen van de knie kan ook helpen om de knie sneller te laten slinken. Gebruik hiervoor speciale koelpakkingen (‘icepacks’). Je kunt ook koelen met ijsblokjes, maar nooit direct op de huid. Doe de ijsblokjes dan bijvoorbeeld in een handdoek. Koel de knie op deze manier 2-3x per dag gedurende 15-20 minuten.

Eventueel kun je pijnstillers nemen, zoals ibuprofen. Middelen als ibuprofen – NSAID’s genoemd – verminderen niet alleen de pijn. Ze remmen ook de ontsteking. Gebruik dit soort middelen nooit langer dan vier dagen achtereen. Bij langdurig gebruik kunnen ze namelijk vervelende bijwerkingen geven. Ook is het van belang om tijdens het gebruik dagelijks een liter water extra te drinken.

Wat kan de arts doen?

Als de knie langere tijd dik blijft, of steeds opnieuw dik wordt is het verstandig om de arts te raadplegen. Voordat behandeling wordt ingesteld zal de arts eerst willen weten wat de oorzaak van de vochtophoping in de knie is. De behandeling van vocht in de knie is vervolgens afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Naast het aanpakken van de onderliggende oorzaak kan de arts ook besluiten om vocht af te tappen uit de knie.

Aftappen vocht

De arts kan met een naald in de gewrichtsspleet van de gezwollen knie prikken. Er zal dan vocht uit het kniegewricht aflopen. Dit wordt opgevangen voor onderzoek.

Ten eerste zal de arts de kleur en helderheid van het afgetapte vocht beoordelen. Meestal zal het helder vocht zijn. Maar als er sprake is van een infectie kan het vocht ook troebel zijn. Ook is het mogelijk dat het afgetapte vocht bloed bevat en dus rood gekleurd is.

Het afgetapte vocht kan vervolgens in een laboratorium worden onderzocht. Daar kan men kijken of er witte bloedcellen en/of bacteriën in zitten. Als dat het geval is wijst dat op een bacteriële infectie van het kniegewricht.


Wanneer moet ik naar de dokter?

Maak een afspraak bij de huisarts als:

 • de zwelling van de knie niet binnen enkele dagen afneemt;
 • er ook andere klachten zijn, zoals koorts en/of roodheid van de knie;
 • je de knie niet kunt belasten;
 • de klachten het gevolg zijn van een ernstige verwonding aan de knie.

Engelse vertaling

water on the knee, knee joint effusion, knee effusion


ICD10-code

M25.4


Hydrops Knie – Differentiaal Diagnose

Hieronder een lijst met oorzaken van ‘Vocht in de Knie’. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak vocht in de knie krijgt.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 12 december 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 25 juli 2019


Synoniemen voor vocht in knie zijn vocht in de knie, hydrops knie, knievocht, hydrops kniegewricht, hydrops van de knie, hydrops van het kniegewricht, vochtophoping knie en vochtophoping in de knie.

Scroll naar boven