Vocht in de buik

Bijgewerkt op 10 oktober 2022

Oorzaken van vocht in de buik

Vocht in de buik kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een waterbuik (ascites). Vochtophoping in de buik komt ook voor bij buikvliesontsteking (peritonitis) en uitzaaiingen in het buikvlies (peritonitis carcinomatosa). Daarnaast kan ophoping van vocht in de buikholte ook worden veroorzaakt door een bloeding. Dit kan ontstaan ten gevolge van een gescheurde lever (leverruptuur) of een gescheurde milt (miltruptuur).

Hoe wordt het vastgesteld?

Ophoping van vocht in de buik kan tot klachten leiden. Het meest voorkomende symptoom is toename van de buikomvang. Bij ophoping van veel vocht kan ook kortademigheid ontstaan.

Lichamelijk onderzoek

Bij een flinke hoeveelheid vocht kan de arts een golfbeweging opwekken bij onderzoek van de buik. Bij percussie van de buik (bekloppen van de buik) wordt vaak een demping in de flanken gevonden. De demping verschuift bij verliggen van de patiënt. Dit wordt ‘shifting dullness’ genoemd.

Beeldvormend onderzoek

De ophoping van vrij vocht in de buikholte kan definities worden vastgesteld met beeldvormend onderzoek. Vaak wordt in eerste instantie echografie van de buik gedaan. Voor het achterhalen van de oorzaak wordt vaak een CT-scan of MRI-scan gedaan.

Wat is de behandeling?

Wanneer er sprake is van zeer uitgebreide vochtophoping in de buikholte kan de arts besluiten om vocht af te laten lopen. Hierbij wordt een naald door de buikwand gestoken. Aan de naald is een slangetje bevestigd waarlangs het vocht kan aflopen in een reservoir.

Synoniemen

Andere namen zijn vocht in de buikholte en vrij vocht in de buikholte.

Scroll naar boven