Bijgewerkt op 12 februari 2022 door Simpto.nl
Wanneer wordt gesproken van een vergrote milt?
Een normale milt heeft meestal een lengte van maximaal 12 cm. Dat betekent dat bij een maximale lengte van meer dan 12 cm wordt gesproken van een vergrote milt. Sommigen gebruiken als grens 13 cm. Ook wordt vaak onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, bijvoorbeeld een maximale lengte van 12 cm voor vrouwen en van 13 cm voor mannen. Als de maximale lengte 20 cm of langer is wordt gesproken van een ernstig vergrote lever.
De medische term voor een vergrote lever is ‘splenomegalie’. Het komt regelmatig voordat naast de milt ook de lever vergroot is. In dat geval spreken artsen van ‘hepatosplenomegalie’.
Oorzaken vergrote milt
Een vergrote milt komt regelmatig voor en kan verschillende oorzaken hebben. Meestal gaat het om één van de volgende oorzaken:
- De milt moet harder werken om oude of defecte rode bloedcellen op te ruimen, zoals bijvoorbeeld bij thalassemie;
- Stuwing van de milt, bijvoorbeeld ten gevolge van een verhoogde druk in de poortader (portale hypertensie) of het syndroom van Budd-Chiari;
- Infecties, zoals de ziekte van Pfeiffer en de ziekte van Weil (leptospirose);
- Hematologische maligniteiten, zoals leukemie of lymfoom;
- Aanmaak van bloed in de milt (extramedullaire hematopoëse) door afwijkingen in het beenmerg, zoals bijvoorbeeld bij myelofibrose of beschadiging van het beenmerg door bestraling;
- Gezwellen, abcessen en cystes.
- Ophoping van bepaalde stoffen in de milt door stofwisselingsziekten, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Gaucher, de ziekte van Niemann-Pick, de ziekte van Tangier en het syndroom van Hurler;
Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken van miltvergroting op de webpagina over differentiaal diagnose van splenomegalie.
Hoe wordt het vastgesteld?
Bij lichamelijk onderzoek kan een arts een flink vergrote milt voelen bij palpatie van de buik. Er wordt dan een gladde zwelling links in de buik gevoeld.
Met beeldvormend onderzoek is heel goed vast te stellen of er sprake is van een vergroting van de milt. Dat kan met echografie, CT-scan en/of MRI-scan.
Welke symptomen kan het geven?
Een vergrote milt kan bepaalde klachten veroorzaken. In principe geldt hoe groter de milt des te groter de kans dat er klachten zijn. De volgende klachten kunnen voorkomen:
- Snel verzadigd gevoel tijdens het eten (dit wordt veroorzaakt door druk op de maag)
- Buikpijn (soms)
- Pijn in de borstkas (zelden)
- Pijn in de rug (zelden)
In zeldzame gevallen kan een vergrote milt scheuren. Dan wordt gesproken van een ‘miltruptuur’.
Andere talen
Engelse vertaling
enlarged spleen, enlargement of the spleen, splenomegaly
Duitse vertaling
Synoniemen
Andere namen voor een vergrote milt zijn miltvergroting en splenomegalie.