Periorbitaal subcutaan emfyseem

Bijgewerkt op 21 mei 2023

Wat is periorbitaal subcutaan emfyseem?

Periorbitaal subcutaan emfyseem is ophoping van lucht in het losmazige bindweefsel van oogkas en oogleden. Dit leidt tot zwelling van de oogleden.

Welke oorzaken zijn er?

Periorbitaal subcutaan emfyseem kan ontstaan door lekkage van lucht vanuit lichaamsdelen die in verbinding staan met het onderhuids bindweefsel van de oogleden. Dat kan onder andere gebeuren na heftig snuiten van de neus, een operatie aan de neusbijholten, en een kijkoperatie van de borstkas (thoracoscopie).

Welke symptomen zijn er?

Periorbitaal subcutaan emfyseem leidt tot zwelling van de ogen. Bij sterke zwelling van de oogleden kan het oog dicht gaan zitten. In dat geval kan men niks zien met het betreffende oog. Verder kan sterke zwelling van de oogleden leiden tot pijn aan de oogleden.

Wat is de behandeling?

In geval van sterke zwelling van de oogleden kan worden behandeld door het aanprikken (puncteren) van de oogleden. De lucht kan vervolgens uit de oogleden worden gemasseerd. Daarnaast dient de onderliggende oorzaak behandeld of weggenomen te worden.

Synoniemen

ophoping van lucht in de oogkas, orbitaal emfyseem

Engelse vertaling

periorbital subcutaneous emphysema, orbital emphysema, pneumo-orbit

Verder lezen / Referenties

  • AR Boersma, WG Boersma, ‘Een man met gezwollen oogleden’, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 20 april 2023; 167(16): pagina 36.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven