Vetgehalte ontlasting

Bijgewerkt op 21 mei 2022

Waarom wordt het vetgehalte van de ontlasting bepaald?

De arts kan besluiten om het vetgehalte van uw ontlasting te bepalen. Als dat verhoogd is kan dat een aanwijzing zijn voor de onderliggende oorzaak van de klachten. Het kan de arts dus helpen bij het stellen van een diagnose.

Wat is een normaal vetgehalte van de ontlasting?

Normaal gesproken bevat onze ontlasting 0-5 gram vet per 100 gram ontlasting. Waarden boven de 5 gram vet per 100 gram ontlasting zijn dus te hoog. De normaalwaarden kunnen per laboratorium wisselen.

Welke oorzaken zijn er voor een verhoogd vetgehalte van de ontlasting?

Een overmaat aan vetten in de ontlasting leidt tot een dunne, brijïge ontlasting die vaak aan de wc-pot blijft plakken. Dit wordt vetdiarree genoemd. Artsen spreken van steatorroe. Het komt voor bij aandoeningen die ertoe leiden dat vetten uit de voeding niet of onvoldoende worden opgenomen via de darm in het bloed. Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken op de webpagina over vetdiarree.

Hoe wordt het vetgehalte van de ontlasting bepaald?

Verzamelen van de ontlasting

Voor de bepaling van het vetgehalte in de ontlasting is het van belang om gedurende 24 uur de ontlasting op te sparen. Hiervoor krijgt u een pot mee. De ontlasting dient rechtstreeks in de pot verzameld te worden. Als de ontlasting in contact komt met vloeistof in het toilet raakt de bepaling namelijk verstoord. Voorkom ook dat toiletpapier in de ontlasting terechtkomt. Na afloop van de 24 uur dient de ontlasting nog diezelfde dag te worden ingeleverd bij het laboratorium.

Bij sommige laboratoria wordt de patiënt gevraagd gedurende een langere periode de ontlasting te verzamelen. Ook kan het gebeuren dat de patiënt gevraagd wordt een speciaal dieet te volgen waarbij de hoeveelheid vet in de voeding gestandaardiseerd is.

Bepalen van het vetgehalte in de ontlasting

In het laboratorium kan het vetgehalte van de ontlasting bepaald worden. Dat kan door de ontlasting zodanig te kleuren dat onder de microscoop vetten duidelijk onderscheiden kunnen worden. Zo kan met behulp van een microscoop een schatting van het vetgehalte gemaakt kan worden. Daarnaast is in de meeste laboratoria speciale apparatuur beschikbaar voor het bepalen van het vetgehalte in de ontlasting.

Engelse vertaling

fecal fat content, fecal fat stool test

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven