Verhoogd oestrogeengehalte in het bloed

Bijgewerkt op 22 december 2021

Wat is de betekenis van een verhoogd oestrogeengehalte in het bloed?

Een verhoogd oestrogeengehalte in het bloed kan worden veroorzaakt door een ziekte of door (overmatig) gebruik van middelen die oestrogenen bevatten. Een andere naam voor een verhoogd oestrogeengehalte in het bloed is hyperoestrogenemie. De term hyperoestrogenisme wordt gebruikt voor een te grote hoeveelheid oestrogenen in het lichaam.

Wanneer is het oestrogeengehalte in het bloed verhoogd?

De normaalwaarden van het oestrogeengehalte van het bloed verschillen per geslacht en per leeftijd.

Oorzaken verhoogd oestrogeengehalte bloed

Een verhoging van het oestrogeengehalte van het bloed kan worden veroorzaakt door gezwellen van de eierstokken, zoals bijvoorbeeld granulosaceltumor. Ook kan het worden veroorzaakt door (overmatige) inname van geneesmiddelen die oestrogenen bevatten. Oestrogenen, zoals bijvoorbeeld estradiol en ethinyloestradiol, zitten namelijk in middelen tegen overgangsklachten en in de anticonceptiepil. Er is ook een zeldzame erfelijke ziekte waarbij het oestrogeengehalte verhoogd is. Dit wordt familiair hyperoestrogenisme of oestrogeenovermaatsyndroom genoemd.

Een stijging van het oestrogeengehalte van het bloed kan ook optreden als oestrogenen onvoldoende worden afgebroken in het lichaam. De afbraak van oestrogenen gebeurt vooral in de lever. Daarom kunnen mensen met leverziekten, zoals bijvoorbeeld levercirrose, ook een verhoogd oestrogeengehalte hebben.

Welke symptomen geeft het?

Vrouwen

Een verhoging van de hoeveelheid oestrogenen in het bloed kan gepaard gaan met klachten als bloedverlies uit de vagina, een verlengde menstruatie (menorragie), een onregelmatige menstruatie of het helemaal stoppen van de menstruatie (amenorroe). Ook kan het leiden tot zwelling van de borsten.

In het bloed kunnen ook veranderingen optreden. Zo kan het gehalte aan follikel stimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) omlaag gaan.

Verder kan verhoging van het oestrogeen gehalte van het bloed leiden tot verdikking van het baarmoederslijmvlies. Dit is zichtbaar op een vaginale echo.

Mannen

Bij mannen kan een verhoogd oestrogeengehalte leiden tot verminderde potentie en verlies van libido. Bij jonge jongens kan het leiden tot afwijkende ontwikkeling van de geslachtsorganen.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De arts zal dus in eerste instantie diagnostisch onderzoek instellen om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Als dat bijvoorbeeld een gezwel van een eierstok is zal meestal het gezwel middels een operatie worden verwijderd. Een verhoogd oestrogeengehalte kan ook worden behandeld met geneesmiddelen. Zo kunnen zogenaamde gonadotropin-releasing hormone analogen (GRH-analogen) het oestrogeengehalte omlaag brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven