Verhoogd ferritine gehalte

Bijgewerkt op 5 januari 2021

Wanneer is sprake van een verhoogd ferritine gehalte van het bloed?

Over het algemeen wordt gesproken van een verhoogd ferritine gehalte in bloedserum bij een waarde van meer dan 250 microgram per liter (µg/L) bij mannen, en meer dan 100 µg/L bij vrouwen. Deze waarden kunnen echter van laboratorium tot laboratorium verschillen.

De medische naam voor een verhoogd ferritine gehalte van het bloed is hyperferritinemie.

Oorzaken verhoogd ferritine gehalte

Een verhoging van de ferritinewaarde in het bloed kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan er sprake zijn van een overmaat aan ijzer in het lichaam. Dat kan het geval zijn bij ijzerstapelingsziekten, zoals hemochromatose en hemosiderose. Ook kan door een ontstekingsreactie in het lichaam de uitstoot van ferritine door cellen in het bloed toenemen. Het ferritine gehalte in het bloed zal daardoor toenemen.

Het onderscheid tussen deze hoofdoorzaken kan worden gemaakt door eveneens ontstekingsparameters, zoals het CRP-gehalte, in het bloed te bepalen. Als die ook verhoogd zijn is de kans groot dat het verhoogde ferritine gehalte wordt verklaard door een ontstekingsreactie.

Een zeldzame oorzaak van hyperferritinemie is het erfelijk hyperferritinemie-cataractsyndroom (hereditair hyperferritinemie-cataractsyndroom).

Engelse vertaling

elevated ferritin level in the blood, hyperferritinemia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven