Trombocytopathie

Bijgewerkt op 18 mei 2022

Wat is trombocytopathie?

Trombocytopathie is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de werking van bloedplaatjes verstoord is. Het wordt ook wel trombopathie genoemd. Omdat bloedplaatjes een belangrijke rol spelen bij de bloedstolling zal trombocytopathie leiden tot een bloedingsneiging. Artsen spreken van een hemorragische diathese. In tegenstelling tot bij trombocytopenie en trombocytose is het aantal bloedplaatjes nier per se veranderd.

Welke symptomen geeft het?

Trombocytopathie leidt tot een verhoogde bloedingsneiging. Dat kan leiden tot de volgende klachten en verschijnselen:

  • bloedneus
  • bloedend tandvlees
  • nabloeden na medische ingrepen of tandheelkunde ingrepen
  • nabloeden na een wondje
  • puntbloedingen in de huid (petechiae)
  • bloedingen in het maagdarmkanaal

Wat is de oorzaak?

Trombocytopathie kan worden veroorzaakt door bepaalde ziekten, maar ook door gebruik van sommige medicijnen. Voorbeelden van aandoeningen die de werking van bloedplaatjes kunnen verstoren zijn de ziekte van Glanzmann, de ziekte van Von Willebrand, het syndroom van Bernard-Soulier en storage pool disease. Voorbeelden van medicijnen die de werking van bloedplaatjes kunnen verstoren zijn acetylsalicylzuur, diclofenac, heparine, penicilline en bepaalde antikankermiddelen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met bloedonderzoek. De bloedingstijd is meestal verlengd terwijl het aantal bloedplaatjes in het bloed vaak normaal is. De samenklontering van bloedplaatjes is verstoord. Artsen spreken van een gestoorde plaatjesaggregatie.

Wat is de behandeling?

Het is niet altijd nodig om trombocytopathie te behandelen. De arts zal beoordelen of de bloedingsneiging dusdanig ernstig is dat behandeling noodzakelijk is. In dat geval kan de behandeling bestaan uit toediening van bloedplaatjes (trombocytentransfusie). In sommige gevallen is behandeling met het geneesmiddel desmopressine aangewezen.

Synoniemen

trombopathie, thrombocytopathie, thrombopathie, plaatjesfunctiestoornis

Engelse vertaling

thrombocytopathy

Duitse vertaling

Thrombozytopathie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven