Transferrineverzadiging

Bijgewerkt op 31 maart 2021

Wat is transferrineverzadiging?

Transferrineverzadiging is de mate waarin het transporteiwit transferrine bezet is door ijzermoleculen. Transferrine is een eiwit dat wordt aangemaakt in de lever en vervolgens wordt uitgescheiden in het bloed. Het is het belangrijkste eiwit dat ijzer bindt in het bloed. De wetenschappelijke term voor transferrineverzadiging is transferrinesaturatie. Het is een laboratoriumwaarde die door artsen kan worden aangevraagd, bijvoorbeeld om de oorzaak van bloedarmoede te achterhalen.

Hoe wordt het bepaald?

De transferrineverzadiging is het ijzergehalte in bloedserum gedeeld door de totale ijzerbindingscapaciteit van het beschikbare transferrine, uitgedrukt als percentage. Het is een maat voor de hoeveelheid ijzer in het bloed dat gebonden is. Zo betekent een transferrineverzadiging van 20% dat 20% van het totaal aantal beschikbare ijzerbindingsplaatsen op transferrine is bezet met ijzer.

Transferrineverzadiging normaalwaarde

De transferrineverzadiging ligt bij de meeste mensen rond de 25%. De bovenwaarde ligt bij vrouwen op 30% en bij mannen op 45%. De normaalwaarde kan echter variëren en hangt af van leeftijd, geslacht en etnische afkomst. Ook kan de gemeten waarde van laboratorium tot laboratorium verschillen.

Transferrineverzadiging te hoog

Een verhoogde transferrineverzadiging kan duiden op een overmaat aan ijzer in het bloed of op hemochromatose (ijzerstapelingsziekte).

Transferrineverzadiging te laag

Een verlaagde transferrineverzadiging kan duiden op ijzergebreksanemie (bloedarmoede door een tekort aan ijzer).

Engelse vertaling

transferrin saturation, transferrin saturation index (TSI), transferrin saturation percentage (TS%)

Synoniemen

transferrinesaturatie

1 gedachte over “Transferrineverzadiging”

  1. Henk van Dijk, huisarts

    Onder het kopje: “Hoe wordt het bepaald?” lijkt de eerste zin in tegenspraak met de derde zin……. Het leidt in ieder geval tot grote verwarring….

    In de eerste omschrijving is het een breuk tussen de hoeveelheid ijzer in het serum gedeeld door de hoeveelheid (beschikbare bindingsplaatsen op het) transferrine.
    In het tweede geval is het een breuk tussen het aantal plaatsen op het transferrine, dat bezet is, gedeeld door het aantal beschikbare plaatsen op het transferrine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven