Sferocytose

Bijgewerkt op 25 april 2019

Wat is sferocytose?

Sferocytose is de aanwezigheid van bolvormige rode bloedcellen in het bloed. Normale rode bloedcellen zijn rond, afgeplat en met een indeuking in het midden.

Oorzaken sferocytose

Sferocytose kan voorkomen bij congenitale sferocytose en bij auto-immuun hemolytische anemie. Bij deze aandoeningen zijn vrijwel alle rode bloedcellen bolvormig.

Verder komt sferocytose ook voor bij mensen met het syndroom van Evans.

Hoe wordt het vastgesteld?

Sferocytose kan worden vastgesteld door middel van een bloeduitstrijkje. Hiervoor wordt bloed afgenomen bij de patient. Een druppel bloed wordt op een microscoopglaasje gesmeerd. Dit wordt vervolgens door een arts of laboratoriummedewerker onder de microscoop bekeken. Hierbij is de bolle vorm van de rode bloedcellen zichtbaar.

Daarnaast is het ook mogelijk om sferocytose vast te stellen door het bloed bloot te stellen aan een stofje dat ervoor zorgt dat vocht wordt opgenomen in de rode bloedcellen. Aangezien de rode bloedcellen bij sferocytose al opgezwollen zijn zullen ze bij dit testje eerder barsten dan normale rode bloedcellen.

Wat is de behandeling?

Als sferocytose op grote schaal plaatsvindt in het bloed kan het nodig zijn om dit te behandelen. Het risico is namelijk dat de milt de opgezwollen rode bloedcellen gaat opruimen. Daarbij zullen veel rode bloedcellen barsten en zal bloedarmoede (anemie) ontstaan. Soms is het daarom nodig om de milt te verwijderen. Dit wordt ‘splenectomie’ genoemd.

Andere talen

Engelse vertaling

spherocytosis

Duitse vertaling

Sphärozytose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven