Reumafactor

Bijgewerkt op 20 september 2015 door Simpto.nl

Wat is de reumafactor?

Reumafactor is een antistof die voorkomt bij bepaalde aandoeningen. Een antistof is een stofje dat door bepaalde cellen in het lichaam wordt aangemaakt (plasmacellen) en dat normaal gesproken bedoeld is om een afweerreactie in gang te zetten tegen indringers, bijv. bacteriën of virussen. In het geval van reumafactor is de antistof echter gericht tegen bepaalde stofjes van het lichaam zelf.

Wanneer wordt de reumafactor bepaald?

De reumafactor wordt meestal bepaald bij patiënten bij wie de arts vermoedt dat er sprake is van een auto-immuunziekte, zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis (reuma).

Daarnaast wordt het ook gemeten om het beloop van reuma te volgen. De hoogte van de reumafactor is namelijk een maat voor de ernst van de ontsteking in de gewrichten.

Wat is de normaalwaarde voor de reumafactor?

Normaal gesproken is de waarde lager dan 20 IU/ml. Sommigen nemen 25 IU/ml als grenswaarde.

Bij welke aandoeningen is de reumafactor verhoogd?

Bij de volgende aandoening kan de reumafactor verhoogd zijn:

Soms is er ook sprake van een geringe verhoging zonder dat een ziekte de oorzaak is. Dat is vooral het geval bij ouderen, maar bijvoorbeeld ook na inenting (vaccinatie) of na een bloedtransfusie.

1 gedachte over “Reumafactor”

  1. Reinhilde Mertens

    ik heb een verhoogde Reuma factor namelijk 32, moet ik dan eerst aan Reuma denken of kan dat een gevolg zijn van een immuumziekte die ik had (Guillain Barré). Ik weet niet goed wat ik ermee aan moet, voel me namelijk al een tijdje moe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven