Reticulocytose

Wat is reticulocytose?

Reticulocytose is een verhoogd aantal reticulocyten in het bloed. Als het aantal reticulocyten in het bloed groter is dan 3% van het totale aantal rode bloedcellen wordt gesproken van reticulocytose.

reticulocytose - verhoogd aantal reticulocyten in het bloed
bloeduitstrijkje met verhoogd aantal reticulocyten

Reticulocytose en bloedarmoede

Reticulocytose kan worden veroorzaakt door bloedarmoede (anemie). Door de bloedarmoede krijgen de organen en weefsels minder zuurstof. Als reactie hierop gaan de nieren erytropoëtine aanmaken. Erytropoëtine zet het beenmerg aan om de productie van rode bloedcellen op te voeren. Daarmee gaat het aantal reticulocyten dat in het beenmerg wordt aangemaakt en uiteindelijk in het bloed terechtkomt omhoog.

Er zijn echter ook vormen van bloedarmoede waarbij het aantal reticulocyten omlaag gaat (reticulocytopenie). Als dat het geval is is de oorzaak meestal een gebrek aan stojes die nodig zijn voor de aanmaak van rode bloedcellen. Voorbeelden zijn ijzergebrek, tekort aan vitamine B12 en een tekort aan foliumzuur.

Oorzaken reticulocytose

Hieronder een lijst van oorzaken voor een verhoogd aantal reticulocyten in het bloed (reticulocytose). Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat vanwege die oorzaak reticulocytose heeft.

Engelse vertaling

reticulocytosis


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 25 januari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 25 januari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven