Neutropenie

Bijgewerkt op 21 mei 2021

Wat is neutropenie?

Neutropenie is een abnormaal lage hoeveelheid neutrofiele granulocyten in het bloed. Neutrofiele granulocyten zijn een bepaald type witte bloedcellen. Ze spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van infecties door bacteriën en virussen.

neutrofiele granulocyt - bij neutropenie is er sprake van een verminderd aantal neutrofiele granulocyten
neutrofiele granulocyt – bij neutropenie is er sprake van een verminderd aantal neutrofiele granulocyten (bron: Dr Graham Beards)

Normaal gesproken zitten er tussen de 1.800 en 8.000 neutrofiele granulocyten in een microliter bloed. Als het aantal onder de 1.800 per microliter zakt wordt gesproken van neutropenie.

Bij een aantal van 1.000-1.800 neutrofiele granulocyten per microliter bloed wordt gesproken van ‘lichte neutropenie’; als het aantal tussen de 500-1.000 neutrofiele granulocyten per microliter zit wordt gesproken van ‘matige neutropenie’; als het aantal onder de 500 per microliter zakt wordt gesproken van ‘ernstige neutropenie’. Als er helemaal geen granulocyten worden aangetroffen in het bloed wordt gesproken van ‘agranulocytose‘.

neutrofiele granulocyten tussen veel erytrocyten (rode bloedcellen)
neutrofiele granulocyten tussen veel erytrocyten (rode bloedcellen) – bron Prof. Erhabor Osaro

Welke symptomen geeft het?

Verlaging van het aantal neutrofiele granulocyten in het bloed geeft op zich geen klachten. Klachten ontstaan pas als de neutropenie leidt tot infecties. Mensen met een verlaagd aantal neutrofiele granulocyten in het bloed zijn namelijk vatbaar voor infecties.

Er zijn zeer veel verschillende symptomen die kunnen optreden ten gevolge van infecties. Vaak is er sprake van koorts. Luchtweginfecties beginnen vaak met keelpijn en ophoesten van gelig slijm.

Infecties verlopen bij hen vaak ook ernstiger. In extreme gevallen kan neutropenie leiden tot bloedvergiftiging (sepsis).

Welke oorzaken zijn er?

Er zijn zeer veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van neutropenie. De meeste oorzaken vallen in één van onderstaande categoriën.

Wat is de behandeling?

In principe geldt dat de onderliggende oorzaak moet worden behandeld. Als de oorzaak niet duidelijk is of niet goed behandeld kan worden is het mogelijk om te behandelen met recombinant G-CSF, zoals filgrastim. Dit is een middel dat de aanmaak van neutrofiele granulocyten in het beenmerg stimuleert.

Andere talen

Engelse vertaling

neutropenia

Duitse vertaling

Neutropenie


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 16 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 16 oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven