MCHC-waarde

Bijgewerkt op 5 oktober 2021

Wat is de MCHC-waarde?

De MCHC-waarde is een bepaling in het bloed die de concentratie hemoglobine in rode bloedcellen aangeeft. MCHC is een afkorting van de engelstalige term ‘mean corpuscular hemoglobin concentration‘.

Waarom wordt de MCHC-waarde bepaald?

De MCHC-waarde wordt meestal bepaald om de oorzaak van bloedarmoede (anemie) te achterhalen. Het wordt dan bepaald in combinatie met het hemoglobine gehalte van het bloed, de hematocriet-waarde van het bloed en de MCV-waarde van het bloed. Ook kan de MCHC-waarde helpen om bepaalde aandoeningen die leiden tot de vorming van afwijkende rode bloedcellen op het spoor te komen.

Hoe wordt de MCHC-waarde bepaald?

De MCHC-waarde kan worden bepaald door bloed af te nemen. In dit bloed worden het hemoglobine gehalte en de hematocriet waarde bepaald. Uit deze twee waarden wordt de MCHC-waarde berekend. De MCHC wordt zelf dus niet direct in het bloed gemeten.

Welke afwijkingen zijn mogelijk?

Afwijkende MCHC waarden komen voor bij mensen met bepaalde vormen van bloedarmoede en bij bepaalde aandoeningen die kunnen leiden tot de vorming van afwijkende rode bloedcellen.

Wat is de normaalwaarde?

Normaal gespoken ligt de MCHC-waarde tussen de 19-23 mmol/liter. Deze normaalwaarden kunnen echter van laboratorium tot laboratorium verschillen.

Verhoogde MCHC-waarde

Een verhoogde MCHC-waarde kan voorkomen bij bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12 (pernicieuze anemie) en bij bloedarmoede door een tekort aan foliumzuur.

Verlaagde MCHC-waarde

Een verlaagde MCHC-waarde kan voorkomen bij bloedarmoede door een tekort aan ijzer (ijzergebreksanemie) en bij thalassemie.

Engelse vertaling

mean corpuscular hemoglobine concentration, MCHC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven