Macrocytose

Wat is macrocytose?

Macrocytose betekent letterlijk vergroting van cellen. In de dagelijkse praktijk wordt meestal bedoeld vergroting van rode bloedcellen (erythrocyten).

Op de afbeelding hieronder links normale rode bloedcellen en rechts vergrote rode bloedcellen (bron: http://watcut.uwaterloo.ca).

macrocytose

Oorzaak macrocytose

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van macrocytose. Hieronder een overzicht van mogelijke oorzaken. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwegde die oorzaak macrocytose krijgt.

Hoe wordt het gemeten?

Als maat voor de grootte van rode bloedcellen wordt ‘mean corpuscular volume’ (MCV) gebruikt. Normale rode bloedcellen hebben een MCV tussen de 80-100 femtoliter (ft). Als het MCV groter is dan 100 ft wordt gesproken van macrocytose. De grootte van rode bloedcellen wordt geschat door het hematocriet te delen door het geschatte aantal rode bloedcellen.

Engelse term

macrocytosis

Synoniemen

macrocytaire cellen, macrocytaire rode bloedcellen, verhoogd mcv, verhoogd mean corpuscular volume, mcv verhoogd, toegenomen mcv, macrocytair bloedbeeld