Macroamylasemie

Bijgewerkt op 17 februari 2022

Wat is macroamylasemie?

Macroamylasemie is de aanwezigheid van bepaalde grote moleculen in het bloed die leiden tot een verhoogd amylase gehalte in het bloed (hyperamylasemie). Het is geen ziekte maar een afwijking waarbij amylase-moleculen samenklonteren met behulp van bepaalde antistoffen. Hierdoor ontstaan grote moleculen die niet door de nieren kunnen worden uitgescheiden. Het amylase gehalte in het bloed zal daardoor verhoogd zijn zonder dat dat wijst op een onderliggende aandoening, zoals een speekselklierontsteking of een alvleesklierontsteking. Het komt bij 1-2% van de bevolking voor.

Voor artsen is het van belang om te weten dat macroamylasemie een oorzaak van een verhoogd amylase gehalte in het bloed kan zijn, zonder dat dat wijst op een onderliggende ziekte. Andere laboratoriumbepalingen zijn dan ook meestal niet afwijkend. Het aantonen van macroamylase in het bloed is dan een goede verklaring voor het verhoogde amylase gehalte, en verder onderzoek is dan niet nodig.

Welke oorzaken zijn er?

Macroamylasemie kan voorkomen bij verschillende aandoeningen, waaronder auto-immuunziekten. Ziekten waarbij macroamylasemie is beschreven zijn onder andere colitis ulcerosa, goedaardige monoklonale gammopathie, HIV-infectie, lymfeklierkanker (maligne lymfoom), mixed connective tissue disease, overgevoeligheid voor gluten, reumatoïde artritis en het syndroom van Felty.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Macroamylasemie kan in het laboratorium worden vastgesteld met chromatografie.

Engelse vertaling

macroamylasemia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven