Lymfocytose

Bijgewerkt op 9 oktober 2021

Wat is lymfocytose?

Lymfocytose is een verhoogd aantal lymfocyten in het bloed. Lymfocyten zijn een bepaald soort witte bloedcellen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen absolute lymfocytose en relatieve lymfocytose. Van absolute lymfocytose wordt gesproken als meer dan 4000 lymfocyten per microliter bloed aanwezig zijn. Van relatieve lymfocytose wordt gesproken als méér dan 40% van het totaal aantal witte bloedcellen in het bloed lymfocyten zijn. Het tegenovergestelde van lymfocytose is lymfopenie. Hierbij is het aantal lymfocyten in het bloed juist te laag.

Welke oorzaken zijn er?

Lymfocytose wordt meestal veroorzaakt door infecties die worden veroorzaakt door virussen (virale infecties), zoals bijvoorbeeld hepatitis (leverontsteking), de ziekte van Pfeiffer en infectie met het cytomegalovirus (CMV). Ook kan lymfocytose worden veroorzaakt door infecties die door eencellige diertjes (protozoën), zoals bijvoorbeeld toxoplasmose. Een minder vaak voorkomende oorzaak van lymfocytose is leukemie.

Hoe wordt het bepaald?

Lymfocytose kan worden vastgesteld door bloed af te nemen en vervolgens het aantal lymfocyten in het bloed te tellen. Dat kan door een druppel bloed uit te smeren en onder de microscoop het aantal lyfocyten te tellen. Tegenwoordig wordt het aantal lymfocyten in het bloed echter meestal machinaal bepaald.

Engelse vertaling

lymphocytosis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven