Lymfocytopenie

Bijgewerkt op 16 juli 2020

Wat is lymfocytopenie?

Lymfocytopenie – of ‘lymfopenie’ – is een verlaging van het aantal lymfocyten in het bloed. Het tegengestelde van lymfocytopenie is lymfocytose. Hierbij is het aantal lymfocyten in het bloed verhoogd.

Hoeveel lymfocyten zitten er in het bloed?

Normaal gesproken zouden er meer dan een miljard lymfocyten in een liter bloed moeten zitten. Wanneer dit aantal lager is wordt gesproken van een tekort aan lymfocyten.

Welke oorzaken zijn er?

Er zijn verschillende aandoeningen waarbij lymfocytopenie kan ontstaan.

lymfocytopenie - oorzaken
lymfocytopenie – oorzaken

In de eerste plaats kan lymfocytopenie ontstaan ten gevolge zware lichamelijke inspanning en stress. Dat heeft te maken met een stijging van het stresshormoon cortisol in het bloed.

In de tweede plaats kan een tekort aan lymfocyten ontstaan door infecties. Het gaat dan met name om virale infecties zoals verkoudheid, griep, mazelen, HIV-infectie etc.

Dan zijn er bepaalde bloedziekten waarbij lymfocytopenie kan optreden, zoals leukemie en de ziekte van Hodgkin (Hodgkin-lymfoom). Ook zijn er verschillende soorten andere ziektebeelden die lymfocytopenie kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn reuma, SLE (systemische lupus erythematosus), sarcoïdose en multiple sclerose.

Ten slotte kan een daling van het aantal lymfocyten ontstaan ten gevolge van het gebruik van bepaalde medicijnen. Het gaat dan vaak om antikankermiddelen (chemotherapie). Ook corticosteroïden, zoals bijvoorbeeld prednison, kunnen een daling van het aantal lymfocyten in het bloed veroorzaken.

Andere talen

Engelse vertaling

lymphocytopenia

Duitse vertaling

Lymphopenie, Lymphozytopenie

Synoniemen

Andere namen voor lymfocytopenie zijn lymfopenie, verlaagd aantal lymfocyten in het bloed, tekort aan lymfocyten en daling van het aantal lymfocyten in het bloed.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 december 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven