LDH waarde bloed

Bijgewerkt op 16 januari 2024

Wat is LDH?

LDH is een afkorting voor ‘lactaatdehydrogenase’. Lactaatdehydrogenase – of ook ‘melkzuurdehydrogenase’ – is een stofje in ons lichaam dat de omzetting van melkzuur (lactaat) naar pyruvaat en terug bevordert. Daarmee speelt LDH een rol bij de energievoorziening van cellen.

LDH komt voor in zo’n beetje alle cellen van ons lichaam. Het zit echter vooral in de cellen van de lever, het hart, de nieren, rode bloedcellen, lymfeklieren en dwarsgestreepte spiercellen (skeletspieren). Als cellen kapot gaan komt LDH vrij. Vaak zal dat leiden tot een stijging van de LDH-waarde van het bloed. Dat kan worden gemeten.

Wanneer wordt het gemeten?

De LDH-waarde van het bloed wordt regelmatig om de oorzaak van medische klachten te verklaren. Het wordt dus gebruikt bij het stellen van een diagnose.

Ook wordt bepaling van de LDH-waarde soms gebruikt om het resultaat van een behandeling te meten. Dit gebeurt dan bij de behandeling van aandoeningen die een verhoogde LDH-waarde geven. Hoe beter de behandeling aanslaat, des te meer de LDH-waarde zal dalen.

LDH normaalwaarde

LDH komt voor in de meeste cellen van ons lichaam, maar niet in het bloedplasma. In de normale situatie zal dus weinig of geen LDH in het bloedplasma worden aangetroffen. Meestal zal de LDH-waarde bij gezonde mensen liggen tussen 134 – 225 U/L. De normaalwaarden kunnen echter van laboratorium tot laboratorium verschillen.

LDH verhoogd

Bloedwaardes boven de 225 U/L worden beschouwd als verhoogd. Verhoging van de LDH-waarde in het bloed wijst op schade aan cellen in het lichaam. Dat kan echter door veel verschillende oorzaken komen. Bepaling van de iso-enzymen kan een aanwijzing geven waar de onderliggende oorzaak gezocht moet worden. Ook kan het helpen om andere bloedwaarden te laten bepalen. Als bijvoorbeeld, behalve het LDH-gehalte, ook het ALAT en het ASAT verhoogd zijn zal de oorzaak waarschijnlijk in de lever gezocht moeten worden.

Het LDH-gehalte in het bloed kan ook bij kanker verhoogd zijn. Verhoging van LDH helpt echter niet bij het bepalen van de soort tumor. Wel kan de mate van verhoging worden gebruikt om de uitgebreidheid van de tumor in te schatten.

Oorzaken verhoogd LDH

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een verhoogde LDH-waarde in het bloed. Hieronder een aantal veel voorkomende oorzaken.

Oorzaken verhoogd LDH – opgesplitst naar GESLACHT

LDH verlaagd

In de normale situatie zal geen LDH in het bloedplasma worden aangetroffen. Een verlaagde waarde is dus niet van toepassing.

Wel kan de LDH-waarde lager zijn dan voorheen bij iemand die eerder een verhoogde waarde had. Dat zou dan in principe duiden op een afname van de onderliggende afwijking. Als iemand met een aandoening waarbij de LDH-waarde verhoogd is succesvol wordt behandeld zal de LDH-waarde in principe afnemen.

LDH iso-enzymen

Er zijn verschillende vormen van LDH in het lichaam. Dit worden ‘iso-enzymen’ genoemd. Ze worden genummerd van ‘1’ tot ‘5’. De onderverdeling is gebaseerd op de opbouw van het LDH-molecuul op basis van eenheden (subunits). Elke LDH-molecuul is opgebouwd uit vier eenheden. Er zijn twee verschillende subunits, genaamd M en H. De indeling is als volgt:

 • LDH1-isoenzym – HHHH
 • LDH2-isoenzym – HHHM
 • LDH3-isoenzym – HHMM
 • LDH4-isoenzym – HMMM
 • LDH5-isoenzym – MMMM

Cellen in verschillende organen in ons lichaam bevatten vaak voornamelijk één type LDH-isoenzym. Als het LDH-gehalte in het bloed verhoogd is kan bepaling van de iso-enzymen helpen om vast te stellen waar de onderliggende oorzaak gezocht moet worden.

lactaatdehydrogenase (LDH) iso-enzymen
lactaatdehydrogenase (LDH) iso-enzymen

LDH iso-enzymen worden tegenwoordig nog maar zelden bepaald. Er bestaan namelijk betere testen om uit te zoeken welke organen zijn aangetast.

Engelse vertaling

lactate dehydrogenase in the blood


Reageren op dit artikel

Heb je naar aanleiding van dit artikel een opmerking of vraag, bijvoorbeeld omdat bij jou een verhoogde LDH waarde is vastgesteld, dan kun je die hieronder plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Om spam te voorkomen worden reacties worden niet automatisch. Dat gebeurt pas nadat ze door de redactie gescreend zijn. Meestal gaat daar enkele uren overheen.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over dit onderwerp? Vul dan hieronder je emailadres in. Zodra deze webpagina wordt aangepast met nieuwe informatie over oorzaken van een verhoogd lactaatdehydrogenase (LDH) gehalte sturen we je een bericht.

LDH

13 gedachten over “LDH waarde bloed”

 1. Bij laatste bloed prik is mij mij AlAT 35 en LDH is 220 is dit normaal …..ik heb pijn onder rechter kant ..mijn huisarts zegt dat ik geen zorg maken…..

  1. Paul Moezel

   Ik heb een LD van 420…..ben 52……heb uitgezaaide prostaatkanker en nog een zwik kwalen… Amerikaanse veteranen wijzen mij nadrukkelijk op het laten testen van lever , nieren milt etc

 2. Bij een hemolitisch bloedstaal kan de LDH waarde verhoogd zijn. Dus een tweede bloedstaal laten nemen voor zekerheid.

 3. Ik zit met de vraag: “wat is het verschil in functie van LDH in de spiercellen en hartcellen” kan iemand mij hier misschien antwoord op gevevn?

 4. Carine Denagtergael

  Ben een vrouw van 57 j .Bij bloedonderzoek nu staat LDH op 520.Nooit eerder gehad .2 weken geleden plots pijn achteraan in rug en pijn bij ademhalen, maar ging snel over.Ook vaccinatie Astra Zenica gehad en lees dan over ontsteking hartspier.Voel me angstig en mijn Dr zegt gewoon , binnen 2 á 3 maand weer bloedafname.Is het dan niet te laat?

 5. Geachte…,
  Bij bloedonderzoek bleek dat mijn LDH waarde !226 is en de normaalwaarde moet zijn -/247, kunt u me zeggen wat dit betekent.Wat betekent het uitroepteken bij de uitslag?

  Met dank voor uw antwoord en vr.gr.
  Wat wordt bedoelt met -/ vóór de uitslaggetallen?

 6. Minjauw Tilly

  Mijn LDH waarden zijn gestegen, na het vaststellen van ontsteking rechter grote teen. Doet wel echt veel pijn,ziet rood en ontstoken voelt warm aan. Nu leg ik ijs op en neem een pilletje tegen urinezuur !!! Neem ook bloeddrukverlagende medicatie .

  1. Er zijn veel verschillende oorzaken voor een verhoogd LDH. Het is van belang om eerst te achterhalen wat de oorzaak van de verhoging is. Door die te behandelen zal het LDH vanzelf omlaag gaan. Uw huisarts of behandelend arts kan helpen bij het achterhalen van de onderliggende oorzaak.

 7. C.J. van Doorn

  Geachte heer, mevrouw,

  Tijdens controle van mijn bloed is een verhoogd LDH 2711 IU/L geconstateerd.
  Kunt u mij zeggen of ik me ongerust moet maken!
  Met vriendelijke groeten,

  C.J. van Doorn

  1. Arteel Freddy

   Geachte,Er werd via de huisarts LDH
   In mijn bloed gemeten.
   Plus 476
   Wat moet ik doen ?
   Met vriendelijke groeten,
   Arteel Freddy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven