Hypoxemie

Bijgewerkt op 4 november 2022

Wat is hypoxemie?

Hypoxemie is een verlaagd zuurstof gehalte van het bloed. Dit kan leiden tot symptomen als kortademigheid, snelle hartslag, hoofdpijn en blauwpaarse verkleuring van de huid. Er zijn veel verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot hypoxemie, waaronder aandoeningen van hart en longen. Ook kan het voorkomen als je je op grote hoogte (boven de 2500 meter) bevindt. Daar bevat de lucht minder zuurstof dan op zeeniveau.

Ernstige hypoxemie kan levensbedreigend zijn. Daarom is het bij tekenen van hypoxemie altijd van belang om een arts te raadplegen.

Welke symptomen kan het geven?

Hypoxemie kan tot de volgende klachten en ziekteverschijnselen leiden:

 • hoofdpijn
 • kortademigheid
 • snelle hartslag
 • hoesten
 • blauwpaarse verkleuring van huid, nagels en slijmvliezen (cyanose)
  • blauwe vingers
  • blauwe tenen
  • blauwe tong
  • blauwe lippen
 • verwardheid
cyanose van tong en lippen bij hypoxemie
cyanose van tong en lippen bij hypoxemie

Verschil tussen hypoxemie en hypoxie?

Hypoxemie is een tekort aan zuurstof in het bloed. Hypoxie is een tekort aan zuurstof in organen en weefsels. Hypoxemie kan leiden tot hypoxie. Hypoxemie en hypoxie komen vaak tegelijk voor, maar niet altijd. Het is mogelijk om hypoxemie te hebben, maar geen hypoxie. Andersom is ook mogelijk.

Welke oorzaken zijn er?

Zuurstof wordt met de lucht ingeademd. In de longen komt de ingeademde lucht in de longblaasjes. Langs de longblaasjes lopen minuscule bloedvaatjes. Het zuurstof in de ingeademde lucht wordt vanuit de longblaasjes opgenomen in het bloed dat door de bloedvaatjes stroomt.

Hypoxemie kan ontstaan door de volgende omstandigheden en aandoeningen:

 1. ingeademde lucht bevat te weinig zuurstof – bijvoorbeeld door:
  • verblijf op grote hoogte, bijvoorbeeld hoog in de bergen
 2. onderdrukking van de ademhaling – bijvoorbeeld door:
  • gebruik van bepaalde geneesmiddelen
  • slaapapneu
 3. de longen onvoldoende lucht opnemen en afgeven aan het bloed – bijvoorbeeld bij bepaalde longziekten, zoals bijvoorbeeld:
 4. de doorbloeding van de longen verminderd is – dit kan het geval zijn bij aandoeningen als:
 5. het bloed kan onvoldoende zuurstof opnemen – dit kan het geval zijn bij:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan vermoeden dat er sprake is van hypoxemie op grond van de symptomen en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. De aanwezigheid van cyanose is een sterke aanwijzing voor het bestaan van hypoxemie. Bij cyanose zijn bepaalde lichaamsdelen, bijvoorbeeld tenen, vingers, lippen en/of tong, blauwpaars verkleurd.

De diagnose kan worden bevestigd met bloedonderzoek. Hiervoor is bloed uit een slagader nodig. Dit is namelijk zuurstofrijk bloed. Zuurstofrijk bloed kan worden verkregen door bijvoorbeeld een slagader in de pols of een slagader in de lies aan te prikken. Dit is dus anders dan de gebruikelijk bloedafname in de elleboogplooi. Daarbij wordt zuurstofarm bloed uit een ader afgenomen.

Het is ook mogelijk om het zuurstof gehalte van arterieel bloed te bepalen met pulsoximetrie. Hierbij wordt een sensor over een vinger geplaatst. Zonder door de huid van de vinger te dringen kan een bepaling van het zuurstof gehalte in het bloed in de vinger worden verkregen.

Wat is de behandeling?

Hypoxemie kan ernstige oorzaken en gevolgen hebben. Daarom is het van belang om bij tekenen van hypoxemie een art te raadplegen.

De behandeling van hypoxemie is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In de tabel hieronder een aantal voorbeelden van behandelingen van oorzaken van hypoxemie.

AandoeningBehandeling om hypoxemie te verminderen
COPDinhalatiecorticosteroïden, bronchodilatoren
longoedeemplasmiddelen (diuretica)
slaapapneuCPAP-masker

Verder kan extra zuurstof via een slangetje worden ingeademd om het zuurstof gehalte in het bloed te doen stijgen. Bij ernstige hypoxemie, bijvoorbeeld ten gevolge van ADRS, kan een machine worden gebruikt die de ademhaling ondersteunt.

extra zuurstof kan door een slangetje via de neus worden toegediend

Synoniemen

verlaagd zuurstof gehalte in het bloed, verlaagd zuurstof gehalte in slagaderlijk bloed, verlaagd zuurstof gehalte in arterieel bloed, hypoxaemie

Engelse vertaling

hypoxemia

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven