Hyponatriëmie

Bijgewerkt op 10 mei 2022

Wat is hyponatriëmie?

Hyponatriëmie is een verlaagd natrium gehalte in het bloed. Het komt regelmatig voor en kan door verschillende aandoeningen en omstandigheden worden veroorzaakt. Soms komt het voor zonder dat er een onderliggende oorzaak wordt gevonden. Dit artikel gaat over oorzaken, symptomen en behandeling van hyponatriëmie.

Wanneer wordt gesproken van hyponatriëmie?

Het natrium gehalte in het bloed kan worden gemeten door bloed af te nemen en dit in het laboratorium te onderzoeken. Het natrium gehalte van het bloed ligt normaal gesproken tussen 135 – 145 mmol/L. Als het gehalte lager is dan 135 mmol/L wordt gesproken van hyponatriëmie.

Welke oorzaken zijn er?

Een verlaagd natrium gehalte in het bloed komt regelmatig voor bij mensen die veel zweten (bijvoorbeeld duursporters), veel water drinken of last hebben van aanhoudende diarree. Daarnaast zijn er nogal wat ziektebeelden en geneesmiddelen die hyponatriëmie kunnen veroorzaken. Hieronder een overzicht.

Veel voorkomende oorzaken van hyponatriëmie: >1.000/jaar

Minder vaak voorkomende oorzaken van hyponatriëmie: <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van hyponatriëmie: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van hyponatriëmie: <10/jaar

Welke symptomen geeft het?

Een laag natrium gehalte in het bloed kan verschillende klachten geven. Hieronder een overzicht.

Engelse term

hyponatremia (Amerikaans), hyponatraemia (Engels)

Synoniemen

Andere namen voor hyponatriëmie zijn zouttekort, zout tekort, tekort aan natrium, hyponatriemie, laag natrium gehalte, lage natriumspiegel, natriumverlies, natriumtekort, waterintoxicatie, watervergiftiging, hyponatraemie, hyponatremie, en verlaagd natrium gehalte in het bloed.

1 gedachte over “Hyponatriëmie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven