Hyponatriëmie

Wat is hyponatriëmie?

Hyponatriëmie is een verlaagd natrium gehalte in het bloed. Het komt regelmatig voor en kan door verschillende aandoeningen en omstandigheden worden veroorzaakt. Soms komt het voor zonder dat er een onderliggende oorzaak wordt gevonden. Dit artikel gaat over oorzaken, symptomen en behandeling van hyponatriëmie.

Wanneer wordt gesproken van hyponatriëmie?

Het natrium gehalte in het bloed kan worden gemeten door bloed af te nemen en dit in het laboratorium te onderzoeken. Het natrium gehalte van het bloed ligt normaal gesproken tussen 135 – 145 mmol/L. Als het gehalte lager is dan 135 mmol/L wordt gesproken van hyponatriëmie.

Oorzaken hyponatriëmie

Een verlaagd natrium gehalte in het bloed komt regelmatig voor bij mensen die veel zweten (bijvoorbeeld duursporters), veel water drinken of last hebben van aanhoudende diarree. Daarnaast zijn er nogal wat ziektebeelden en geneesmiddelen die hyponatriëmie kunnen veroorzaken. Hieronder een overzicht.

Veel voorkomende oorzaken van hyponatriëmie: >1.000/jaar

Minder vaak voorkomende oorzaken van hyponatriëmie: <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van hyponatriëmie: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van hyponatriëmie: <10/jaar

Symptomen hyponatriëmie

Een laag natrium gehalte in het bloed kan verschillende klachten geven. Hieronder een overzicht.

Engelse term

hyponatremia (Amerikaans), hyponatraemia (Engels)

Synoniemen voor hyponatriëmie zijn zouttekort, zout tekort, tekort aan natrium, hyponatriemie, laag natrium gehalte, lage natriumspiegel, natriumverlies, natriumtekort, waterintoxicatie, watervergiftiging, hyponatraemie, hyponatremie, verlaagd natrium gehalte in het bloed


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 27 oktober 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 7 november 2019

1 gedachte over “Hyponatriëmie”

Plaats een reactie