Hypofosfatemie

Wat is hypofosfatemie?

Hypofosfatemie betekent een verlaagd fosfaat gehalte in het bloed. Fosfaat is een stofje dat in ons lichaam van belang is voor de aanmaak van botten en het gebit. Een tekort aan fosfaat kan daarom leiden tot zwakke botten en afwijkingen aan het gebit. Daarnaast kan het ook klachten veroorzaken, zoals verminderde spierkracht, verwardheid en snel geïrriteerd raken.

Oorzaken hypofosfatemie

Er zijn veel verschillende aandoeningen en omstandigheden die een verlaagd fosfaat gehalte in het bloed kunnen veroorzaken. Hieronder een overzicht van de oorzaken. Meestal gaat het om verworven oorzaken van een verlaagd fosfaat gehalte. In zeldzame gevallen is er sprake van een aangeboren oorzaak van hypofosfatemie, zoals bij X-gebonden hypofosfatemie.

Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak een fosfaat tekort in het bloed hebben.

Engelse term

hypophosphatemia (of ‘hypophosphataemia’)

Synoniemen

tekort aan fosfaat, verlaagde fosfaat spiegel, verlaagde fosfaat gehalte, hypofosfatemie, fosfaat tekort, verlaagde fosfaatspiegel, verminderd fosfaat


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 7 april 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven