Hypertriglyceridemie

Bijgewerkt op 17 maart 2022

Wat is hypertriglyceridemie?

Hypertriglyceridemie is een verhoogd triglyceriden gehalte in het bloed. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van hypertriglyceridemie.

Het triglyceride gehalte in het bloed is bij gezonde mensen lager dan 1,7 mmol/liter. Bij waarden boven de 1,7 mmol/liter is sprake van hypertriglyceridemie.

Welke oorzaken zijn er?

Hypertriglyceridemie kan op zichzelf bestaan of worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen en omstandigheden. In het eerste geval wordt gesproken van ‘primaire hypertriglyceridemie’. In het tweede geval van ‘secundaire hypertriglyceridemie’.

Onderliggende oorzaken kunnen zijn:

Welke symptomen geeft het?

Hypertriglycerideme veroorzaakt op zich geen klachten. Wel kunnen aanhoudend hoge triglyceridespiegels bijdragen aan het ontstaan van xanthomen. Dit zijn ophopingen van vet, met name in de huid.

Risico’s van hypertriglyceridemie

Een verhoogd triglyceriden gehalte in het bloed geeft een verhoogd risico op aderverkalking (atherosclerose). Dit vergroot de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Zeer hoge triglyceridenspiegels verhogen het risico op het krijgen van alvleesklierontsteking (pancreatitis).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose ‘hypertriglyceridemie’ wordt gesteld door het triglyceride gehalte in het bloed te bepalen. Hiervoor moet bloed worden afgenomen.

Als er sprake is van hypertriglyceridemie zal de arts meestal aanvullend onderzoek doen om te achterhalen wat de oorzaak is.

Wat is de behandeling?

De behandeling van hypertriglyceridemie bestaat uit leefstijladviezen en geneesmiddelen.

Leefstijladviezen

Voor mensen met overgewicht is het van belang om af te vallen. Eventueel kan met behulp van een dietist een dieet worden opgesteld dat er speciaal op gericht is om het triglyceride gehalte te verlagen.

Geneesmiddelen

Er zijn verschillende geneesmiddelen die het vetgehalte in het bloed helpen verlagen. De meest bekende groep is die van de ‘statines‘, zoals bijvoorbeeld simvastatine.

Andere talen

Engelse vertaling

hypertriglyceridemia

Scroll naar boven