Hyperprolactinemie

Bijgewerkt op 16 juni 2021

Wat is hyperprolactinemie?

Hyperprolactinemie betekent een verhoogd prolactine gehalte in het bloed. Prolactine is een hormoon dat wordt uitgescheiden door de hypofyse in het bloed.

Er zijn verschillende redenen waarom het gehalte van prolactine verhoogd kan zijn. Een verhoging van het prolactine gehalte is normaal tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Daarnaast kunnen ook aanhoudende stress en langdurige stimulatie van de tepel(s) leiden tot een verhoging van het prolactine gehalte in het bloed.

Wanneer is het prolactine gehalte te hoog?

Het prolactine gehalte in het bloed is normaal gesproken lager dan 0,6 IU/l. Dus waarden die daarboven liggen zijn te hoog. In dat geval wordt gesproken van hyperprolactinemie.

Oorzaken hyperprolactinemie

Hieronder een overzicht van overige oorzaken van een verhoogd prolactine gehalte in het bloed. Het getal achter elke oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak een verhoogd prolactine gehalte heeft.

Symptomen hyperprolactinemie

Een verhoogd prolactine gehalte in het bloed kan leiden tot:

Behandeling hyperprolactinemie

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het verhoogde prolactine gehalte. Als de oorzaak het gebruik van een bepaald geneesmiddel is zal door de behandelend arts beoordeeld worden of dit geneesmiddel kan worden vervangen door een ander geneesmiddel.

Engelse term

Hyperprolactinemia

ICD10-code

E22.1

Synoniemen

hoog prolactine, hoog prolactine gehalte, verhoogd prolactine, verhoogd prolactine gehalte, verhoogde prolactine spiegel, hyperprolactinaemie


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 november 2018

Scroll naar boven