Hyperinsulinemie

Bijgewerkt op 9 februari 2020

Wat is hyperinsulinemie?

Hyperinsulinemie is een verhoogd insuline gehalte in het bloed. Dit kan door verschillende aandoeningen en omstandigheden worden veroorzaakt.

Welke oorzaken zijn er?

De meest bekende oorzaak van hyperinsulinemie is type 2 diabetes. Bij mensen met type 2 diabetes zijn de cellen in het lichaam minder gevoelig voor insuline. Als respons daarop zullen de zogenaamde ‘beta-cellen’ van de alvleesklier meer insuline aanmaken en uitscheiden. Hierdoor zal de hoeveelheid insuline in het bloed toenemen. Ook mensen met het zogenaamde ‘metabool syndroom‘ kunnen een verhoogd insuline gehalte van het bloed hebben.

Verder zijn er geneesmiddelen die een verhoogd insuline gehalte in het bloed kunnen veroorzaken. Dat geldt bijvoorbeeld voor geneesmiddelen die tot de groep van de corticosteroïden behoren.

Ten slotte zijn er een aantal zeldzame ziekten waarbij het insuline gehalte in het bloed verhoogd kan zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor acromegalie, insulinoom, tyrosinemie en het Perlman syndroom.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken op de webpagina over differentiaaldiagnose van hyperinsulinemie.

Symptomen hyperinsulinemie

Niet iedereen met een verhoogd insuline gehalte in het bloed heeft daar klachten van. Als dat wel zo is wordt dat vooral veroorzaakt door een verlaging van het glucose gehalte in het bloed (hypoglycemie). Zo kunnen de volgende klachten optreden:

Andere talen

Engelse vertaling

hyperinsulinemia

Duitse vertaling

Hyperinsulinismus

Scroll naar boven