Hyperglycemie

Bijgewerkt op 27 september 2023

Wat is hyperglycemie?

Hyperglycemie is een verhoging van het glucose gehalte in het bloed. Dit kan leiden tot klachten als dorst, veel drinken en veel plassen. Er wordt gesproken van ‘hyperglycemie’ als het glucose gehalte van het bloed hoger is dan 10 mmol/l. Deze grenswaarde kan echter van laboratorium tot laboratorium iets verschillen. Het tegengestelde van hyperglycemie is ‘hypoglycemie‘, waarbij het glucose gehalte van het bloed juist verlaagd is.

Wat is glucose?

Glucose is een bepaald soort suiker. Het komt in ons lichaam via het voedsel. In ons voedsel zitten koolhydraten. Dat zijn lange ketens van suikermoleculen. De koolhydraten worden in de maag en dunne darm afgebroken onder invloed van enzymen. Daarbij komen kleinere suikermoleculen, zoals glucose, beschikbaar. Deze kleinere suikermoleculen worden vervolgens via de wand van de dunne darm opgenomen in het bloed.

Via het bloed wordt glucose naar de weefsels en organen van ons lichaam getransporteerd. Vooral onze spieren en hersenen hebben veel glucose nodig. Onder invloed van het hormoon insuline gaat glucose de cellen in. Daar wordt het gebruikt als energiebron. Als er een overschot aan glucose is wordt het opgeslagen, zodat het later kan worden gebruikt als energiebron.

Welke oorzaken zijn er?

In eerste instantie kan een verhoogd glucose gehalte voorkomen na een maaltijd waarin zich veel koolhydraten, suiker en/of glucose bevinden. Het lichaam is echter normaal gesproken in staat om een dergelijke piek weer weg te werken.

De meest voorkomende oorzaak van aanhoudende hyperglycemie is suikerziekte (diabetes mellitus). Andere oorzaken zijn stress, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte als een hartaanval, het syndroom van Cushing, een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie), sepsis, beroerte, of een grote operatie, en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Voorbeelden van geneesmiddelen die hyperglycemie kunnen veroorzaken zijn corticosteroïdenoctreotide en antipsychotica (geneesmiddelen tegen psychoses), zoals olanzapine.

Hyperglycemie kan ook ontstaan ten gevolge van aandoeningen van de hersenen, en met name van de hypofyse. Zo hebben mensen met reuzengroei (gigantisme) en acromegalie vaak een verhoogd glucose gehalte in het bloed.

Ten slotte kan het glucose gehalte in het bloed toenemen ten gevolge van een overmaat aan bepaalde hormonen. Dat geldt voor groeihormoon, cortisol, glucagon en catecholaminen.

Welke symptomen geeft het?

Een verhoogd glucose gehalte kan tot de volgende klachten leiden:

Onbehandeld hyperglycemie kan op den duur leiden tot ketoacidose. Dit is een levensbedreigende toestand waarvoor direct behandeling in een ziekenhuis nodig is.

Hyperglycemie kan ook leiden tot een verminderde afweer tegen infecties en tot een verminderde wondgenezing.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Hyperglycemie kan worden bepaald door bloed af te nemen. Dit bloed wordt vervolgens in een laboratorium onderzocht. Hierbij wordt het glucose gehalte van het bloedplasma bepaald. Als dit hoger is dan 10 mmol/liter wordt gesproken van hyperglycemie.

Synoniemen

Andere namen voor hyperglycemie zijn hyperglykemie, verhoogd bloedsuiker gehalte en verhoogd glucose gehalte in het bloed.

Engelse vertaling

hyperglycemia

Duitse vertaling

Hyperglykämie

ICD10-code

R73

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven