Granulocytopenie

Bijgewerkt op 18 oktober 2021

Wat is granulocytopenie?

Granulocytopenie – of ook ‘granulopenie’ – is een tekort aan granulocyten in het bloed. Granulocyten zijn een bepaald type witte bloedcellen. Ze spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen infecties door bacterien. Mensen met een tekort aan granulocyten krijgen daarom vaker infecties. Als er helemaal geen granulocyten in het bloed zitten wordt gesproken van agranulocytose.

Hoe wordt het vastgesteld?

Granulocytopenie werd vroeger vastgesteld door bloed af te nemen bij de patiënt en dit vervolgens onder de microscoop te bekijken. Daarbij kan het aantal granulocyten per blikveld worden geteld. Tegenwoordig gebeurt het tellen automatisch door een apparaat.

Welke oorzaken zijn er?

Granulocytopenie kan worden veroorzaakt door aandoeningen van het beenmerg. Witte bloedcellen, waaronder granulocyten, worden namelijk aangemaakt in het beenmerg. Verder bloedkanker (leukemie) van andere typen bloedcellen ertoe leiden dat granulocyten in het bloed verdrongen worden, zodat een tekort ontstaat. Ook kunnen bepaalde geneesmiddelen granulocytopenie geven. Voorbeelden van dergelijke geneesmiddelen zijn clozapine (merknaam: Leponex) en dipyridamol (merknaam: Persantin).

Synoniemen

Andere namen voor granulocytopenie zijn granulopenie, tekort aan granulocyten en verlaagd aantal granulocyten in het bloed.

Engelse vertaling

granulocytopenie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven