Eosinofilie

Bijgewerkt op 8 oktober 2018

Wat is eosinofilie?

Eosinofilie is een verhoging van het aantal eosinofiele granulocyten in het bloed. Eosinofiele granulocyten zijn een bepaald soort witte bloedcellen. Normaal gesproken bestaat minder dan 5-7% van het totaal aantal witte bloedcellen uit eosinofiele granulocyten. Bij eosinofilie is het aantal eosinofiele granulocyten hoger dan 5-7% van het totaal aantal witte bloedcellen.

In absolute zin is sprake van eosinofilie als het aantal eosinofiele granulocyten in het bloed hoger is dan 500 per microliter (>0,5 x 109/l). Als het aantal hoger is dan 1.500 per microliter (>1,5 x 109/l) wordt gesproken van ‘hypereosinofilie’.

eosinofilie
eosinofilie – drie van de vier zichtbare witte bloedcellen zijn eosinofiele granulocyten (bron: Ed Uthman)

Wanneer gedurende langere tijd zeer hoge aantallen eosinofiele granulocyten worden aangetroffen in het bloed, waardoor schade aan organen kan ontstaan, wordt wel gesproken van ‘hypereosinofiel syndroom‘.

Oorzaken eosinofilie

Veel voorkomende oorzaken van eosinofilie zijn overgevoeligheidsreacties (allergiën), waaronder astma en hooikoorts, en infecties met parasieten. Ook bepaalde vormen van bloedkanker en lymfeklierkanker, zoals de ziekte van Hodgkin, kunnen eosinofilie veroorzaken.

Voorbeelden van parasitaire infecties die vaak eosinofilie veroorzaken zijn strongyloïdiasis, trichinellose, schistosomiasis en echinokokkose.

Andere talen

Engelse vertaling

eosinophilia

Duitse vertaling

Eosinophilie

ICD10-code

D72.1

Referenties / Verder lezen

  • AT Fathi, GW Dec ea, ‘Case 7-2014: A 24-Year-Old Man with Diarrhea, Fatigue, and Eosinophilia’, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine van 27 februari 2014; 370(9): pagina’s 861-872.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 4 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 4 oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven