Creatinineklaring

Bijgewerkt op 16 januari 2020

Wat is de creatinineklaring?

De creatinineklaring geeft aan hoe goed de nieren in staat zijn om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen (te klaren). Het is dus een maat voor de werking van de nieren. Voor de bepaling van de verwijdering van afvalstoffen wordt het stofje creatinine gekozen omdat het – in tegenstelling tot een hoop andere stofjes – niet wordt uitgescheiden of opgenomen door de nierbuisjes. Het geeft daardoor een nauwkeurige schatting van de daadwerkelijke klaring van afvalstoffen uit het bloed.

Hoe wordt het bepaald?

De creatinineklaring wordt bepaald door het creatinine gehalte in het bloed en in de urine te meten. Hiervoor moet gedurende 24 uur de urine worden opgevangen. De hoeveelheid creatinine die in 24 uur wordt uitgeplast kan zo worden bepaald. Dit wordt vergeleken met de hoeveelheid creatinine in het bloed. De creatinineklaring wordt berekend door de concentratie van creatinine in het bloed te delen door de creatinine concentratie van de urine, en dit te vermenigvuldigen met de totale in 24 uur uitgeplaste hoeveelheid urine.

Wanneer is het verlaagd?

De creatinineklaring is verlaagd als de nieren niet goed in staat zijn om creatinine te verwijderen uit het bloed. Deze bepaling wordt dus gedaan om een verminderde werking van de nieren op te sporen. Er zijn zeer veel oorzaken voor slecht werkende nieren. Kijk hiervoor op de webpagina over nierfalen.

Engelse vertaling

creatinin clearance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven