CK waarde bloed te hoog

Bijgewerkt op 1 november 2022

CK waarde in het bloed

CK is een afkorting voor ‘creatinekinase’. Met de CK waarde van het bloed wordt bedoeld de activiteit van het enzym creatinekinase in het bloed.

Creatinekinase is een enzym dat normaal in cellen van ons lichaam zit. Het gaat dan vooral om spiercellen, zowel van spieren als van het hart. Als spiercellen beschadigd of ontstoken raken komt creatinekinase in het bloed terecht. Dit kan worden gemeten door de activiteit van dit enzym in het bloed van de patiënt te bepalen. De CK-waarde in het bloed wordt daarom meestal gebruikt om vast te stellen of er sprake is van beschadiging of aantasting van de spieren of het hart.

Creatinekinase wordt soms ook ‘creatinefosfokinase’ genoemd, in het engels ‘creatine phosphokinase’. Daarom wordt ook de afkorting ‘CPK’ vaak gebruikt.

Wanneer is de CK waarde van het bloed te hoog?

Voor mannen geldt dat een waarde boven de 170 IU/liter als verhoogd wordt beschouwd. Voor vrouwen geldt een iets lagere bovenwaarde, namelijk 145 IU/liter. Dit heeft te maken met het feit dat vrouwen minder spiermassa hebben dan mannen. Voor kinderen gelden hogere waarden dan voor volwassenen.

Normaal gesproken ligt de CK-waarde van het bloed tussen de 60-170 IU/liter. De CK-waarde wordt uitgedrukt in ‘international units’ (IU) per liter. Het is een maat voor de activiteit van het enzym creatinekinase en geeft aan hoeveel substraat door creatinekinase kan worden omgezet onder bepaalde standaardcondities (temperatuur, pH etc.).

Wat zijn oorzaken voor een te hoog CK in het bloed?

Een verhoogde CK waarde kan zowel bij gezonde mensen als bij zieke mensen voorkomen.

CK waarde bloed te hoog - oorzaken
CK waarde bloed te hoog – oorzaken

Verhoogde CK waarde bij gezonde mensen

Bij gezonde mensen kan de CK-waarde verhoogd zijn na lichamelijke inspanning. Lichamelijke inspanning zorgt namelijk voor een uitstroom van creatinekinase uit de spiercellen. Dat geldt vooral voor zware krachttraining en lange afstandlopen. Na dergelijke inspanningen kunnen enkele dagen lang waarden boven de 20.000 IU/liter worden gemeten.

Verder geldt dat de CK-waarde van mensen van Afrikaanse afkomst over het algemeen hoger is dan die van blanke of aziatische mensen.

Verhoogde CK waarde bij ziekte

Een te hoge CK waarde kan ook wijzen op schade aan spiercellen van spieren of het hart, zoals bij rabdomyolyse, spierontsteking (myositis), ontsteking van de hartspier (myocarditis) en een hartaanval (myocardinfarct). Ook directe schade aan spieren door bijvoorbeeld ongeval (spierkneuzing), injecties in spieren (intramusculaire injecties) of een operatie kan leiden tot verhoging van de CK activiteit.

Verder zijn er een aantal medicijnen die een verhoging van de CK activiteit kunnen veroorzaken. Dat geldt vooral voor de zogenaamde ‘statines‘, een groep van geneesmiddelen tegen een verhoogd cholesterol gehalte.

Ook bij mensen met een slecht werkende schildklier (hypothyreoïdie) kan het CK gehalte in het bloed verhoogd zijn.

Ten slotte zijn er een aantal zeldzame aandoeningen die tot een verhoging van de CK waarde kunnen leiden, zoals het maligne antipsychotica syndroom en maligne hyperthermie.

Engelse vertaling

elevated creatine kinase level in the blood

Duitse vertaling

Erhöhung der CK-Aktivität im Blut

Synoniemen

Andere namen voor CK waarde bloed te hoog zijn hoog CK, verhoogde CK waarde, verhoogde CK waarde, verhoogd CPK in het bloed, en verhoogde CK activiteit in het bloed.

6 gedachten over “CK waarde bloed te hoog”

 1. Ik ben diabeet. Mijn ck waarden zijn al jaren aan een stuk boven de 700. Laatste test meer dan 1000. Ik sport niet, maar heb wel een intensief zware job. Heb al spierbiopt laten nemen. Geen antwoord wat de oorzaak kan zijn van mijn verhoogde ck waarden. Leuk is het niet

  1. haesevoets

   37886….had ik!! en ik lag in’t jessa….op de long– hart en nierafdeling. en 3j over gedaan om weer normale waardes te krijgen.. terug leren lopen aankleden…. en 14keer leuven voor chemo…..

 2. Pierre van den Bogaardt

  De CK-waarde ligt normaal gesproken tussen de 60 – 170 IU / liter.
  IU is de ‘international unit’.
  Naar mijn mening een vreemde eenheid, niet erg concreet bovendien.
  Bestaat er geen betere eenheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven