CRP sneltest

Bijgewerkt op 3 juni 2022

Wat is een CRP sneltest?

Een CRP sneltest is een test waarmee in een druppeltje bloed uit een vingerprik kan worden beoordeeld of iemand een ontsteking heeft. In het druppeltje bloed wordt namelijk het C-reactief proteïne (CRP) bepaald. Dat is een eiwit in ons lichaam dat in verhoogde mate in het bloed komt als er een ontsteking in het lichaam is. Het is tesamen met de bloedbezinkingssnelheid en het leukocytengehalte één van de zogenaamde ontstekingswaarden van het bloed.

Waarom een CRP sneltest?

Artsen laten een CRP sneltest doen om snel te weten of de klachten van een patiënt worden veroorzaakt door een ontsteking of infectie of door iets anders. De uitslag helpt de arts met het stellen van de juiste diagnose. Momenteel wordt de test door huisartsen vooral gebruikt om bij patiënten die hoesten te bepalen of het zinvol is om antibiotica voor te schrijven. Bij een verhoogde waarde is de kans dat de hoest wordt veroorzaakt door een bacteriële luchtweginfectie namelijk sterk verhoogd. Daarnaast wordt de test soms ook gebruikt bij verdenking op COVID-19 en bij verdenking op diverticulitis.

Welke voordelen heeft de CRP-sneltest?

Voordelen van de CRP sneltest zijn:

  • vingerprik biedt een snelle en eenvoudige afname van bloed ten opzichte van bloed laten prikken in een laboratorium
  • snel een uitslag van de test (binnen enkele minuten)
  • relatief lage kosten van de test

Hoe gaat de CRP sneltest?

De CRP sneltest wordt meestal uitgevoerd op de huisartsenpraktijk. Voor deze test wordt via een vingerprik een druppeltje bloed afgenomen. Het druppeltje bloed wordt opgenomen in een capillairbuisje. Dat is een klein buisje waarin het bloed zich intrekt. De capillair wordt vervolgens in cartridge in een apparaat gestopt. Binnen enkele minuten kan op de display van het apparaat de CRP-waarde worden afgelezen.

CRP sneltesten worden uitgevoerd met speciale apparaten – bron: Mediphos

Wat is de normaalwaarde?

Bij gezonde mensen is de CRP-waarde in het bloed lager dan 5 mg/l. Waarden hierboven zijn dus verhoogd.

Wat betekent een verhoogde waarde?

Een verhoogde CRP-waarde wijst op de aanwezigheid van een ontsteking in het lichaam. Wat voor ontsteking dat is zal de uitslag niet aangeven. Over het algemeen geldt dat hoe uitgebreider de ontsteking des te hoger de CRP-waarde. Ook geldt dat ontstekingen door infecties met bacteriën over het algemeen hogere waarden geven dan ontstekingen veroorzaakt door infecties met virussen.

Synoniemen

C-reactiefproteïne-sneltest, CRP-sneltest, CRP point-of-care test

Engelse vertaling

CRP point-of-care test

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven