Bijgewerkt op 1 juni 2022 door Simpto.nl
Wat is C-reactief proteïne (CRP)?
C-reactief proteïne is een eiwit dat door de lever wordt aangemaakt als er een ontsteking in het lichaam is. Het wordt afgekort tot CRP. Het CRP wordt uitgescheiden in het bloed. Dat betekent dat het gehalte van dit eiwit in bloed verhoogd is bij ziekten die met een ontsteking gepaard gaan. Het CRP-gehalte in het bloed is één van de ontstekingsparameters. Dat wil zeggen dat het wordt bepaald om na te gaan of er sprake is van een ontsteking in het lichaam.
Wanneer wordt het C-reactief proteïne (CRP) bepaald?
Artsen willen weten of het CRP-gehalte in het bloed verhoogd is als ze denken dat de klachten mogelijk worden veroorzaakt door een ontsteking. Om dezelfde reden wordt ook de bloedbezinkingssnelheid (BSE) bepaald. Het voordeel van bepaling van het CRP-gehalte is dat dit eerder toeneemt bij een ontsteking dan de BSE. Bepaling van het C-reactief proteïne-gehalte in het bloed wordt ook gedaan om te beoordelen of een behandeling aanslaat. Als de ontsteking door de behandeling afneemt zal immers het CRP-gehalte ook afnemen.
Hoe wordt het bepaald?
Het CRP-gehalte wordt bepaald door bloed af te nemen bij de patiënt. Dit gebeurt meestal op een laboratorium, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Met behulp van een speciaal apparaat wordt vervolgens het CRP-gehalte bepaald. Tegenwoordig zijn ook zogenaamde CRP-sneltests beschikbaar. Deze worden vaak in huisartsenpraktijken gebruikt om direct met bloed uit een vingerprik het CRP-gehalte te bepalen.
Wat is de normaalwaarde?
Het gehalte van C-reactief proteïne is bij gezonde mensen meestal lager dan 10 mg/l. Deze normaalwaarde kan echter van laboratorium tot laboratorium en van test tot test verschillen.
Wat betekent een verhoogd CRP gehalte?
Een verhoogd CRP-gehalte van het bloed duidt op een ontsteking ergens in het lichaam. In principe zijn waardes boven de 10 mg/l te hoog. Dit hoeft echter nog niet direct op een ernstige ontsteking te duiden. Bij waardes boven de 100 mg/l is meestal wel sprake van een serieuze ontsteking in het lichaam.
Bij welke aandoeningen is het C-reactief proteïne (CRP) verhoogd?
Het CRP-gehalte in het bloed is bij veel verschillende aandoeningen verhoogd.
Een licht verhoogd gehalte kan optreden bij:
- zwangerschap
- ouderdom
- menstruatie
- verkoudheid
- griep
- neusbijholteontsteking (sinusitis)
- blaasontsteking
Bij de volgende aandoeningen is het gehalte meestal sterk verhoogd:
- arteriitis temporalis (reuscelarteritis)
- ziekte van Kahler (multipel myeloom)
- ziekte van Waldenström
- reuma (reumatoïde artritis)
- spierreuma
- nierbekkenontsteking (pyelonefritis)
- bepaalde infectieziekten
- bepaalde vormen van kanker
- bepaalde auto-immuunziekten
Is crp 28 een beetje hoog of sterk verhoogd? Is mij niet duidelijk.
Bezinking 48, lijkt hoog. Is de bezinking dan anders of verwant aan de crp?