Acanthocytose

Bijgewerkt op 17 oktober 2022

Wat is acanthocytose?

Acanthocytose is het voorkomen van rode bloedcellen met kenmerkende uitlopers van de celmembraan. Normale rode bloedcellen (erytrocyten) zijn rond van vorm. Bij acanthocytose hebben de rode bloedcellen meerdere uitlopers. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De afwijkende rode bloedcellen worden acanthocyten genoemd.

Acanthocyten lijken erg op rode bloedcellen die bij echinocytose voorkomen, de zogenaamde echinocyten. Het verschil is dat de uitlopers bij echinocyten meer regelmatig over het oppervlak van de rode bloedcellen verdeeld zijn.

Welke oorzaken zijn er?

Er zijn verschillende aandoeningen waarbij acanthocytose kan optreden. In de tabel hieronder staan de verschillende oorzaken vermeld.

OorzaakBeschrijving
abetalipoproteïnemieStofwisselingsziekte die leidt tot afwijkingen van de hoeveelheid vetten in het bloed.
anorexia nervosaPsychische aandoening die leidt tot ernstige ondervoeding.
hypothyreoidieAandoening waarbij de schildklier onvoldoende schildklierhormoon aanmaakt en/of afscheidt.
neuroacanthocytoseEen groep van zeldzame aangeboren neurologische ziekten waarbij acanthocytose voorkomt. Een voorbeeld hiervan is het syndroom van McLeod (zie hieronder).
syndroom van McLeodHet syndroom van McLeod is een zeldzame aangeboren aandoening die leidt tot afwijkingen in het bloed, de hersenen, de zenuwen, de spieren en het hart. De aandoening wordt veroorzaakt door een foutje in het DNA.
syndroom van ZieveHet syndroom van Zieve is een aandoening van de lever die voorkomt bij mensen die veel alcohol drinken. De aandoening leidt meestal tot bloedarmoede doordat rode bloedcellen kapotgaan (hemolytische anemie) en een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed.
overzicht van oorzaken van acanthocytose

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Acanthocytose wordt vastgesteld met behulp van een bloeduitstrijkje. Hiervoor wordt bloed afgenomen, meestal via een prik in een bloedvat in de elleboogplooi. Een druppel bloed wordt op een glazen plaatje uitgesmeerd. Dit wordt vervolgens met hoge vergroting onder de microscoop bekeken. Hierbij zijn de kenmerkende rode bloedcellen zichtbaar.

acanthocytose - acanthocyten tussen normale rode bloedcellen in perifeer bloed
acanthocytose – acanthocyten tussen normale rode bloedcellen in perifeer bloed – bron: Ed Uthman

Het aantal acanthocyten ten opzichte van normale rode bloedcellen kan varieren van 0,2-90%.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende aandoening. Kijk daarom voor meer informatie over behandeling op de webpagina’s van de afzonderlijke aandoeningen.

Synoniemen

acanthocyten in het bloed, acanthocyten in perifeer bloed

Engelse vertaling

acanthocytosis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven