Bloedbezinking


Wat is bloedbezinking?

Met ‘bloedbezinking’ wordt bedoeld de snelheid waarmee rode bloedcellen in een reageerbuis naar de bodem zakken. De volledige term is ‘bloedbezinkingssnelheid’, soms kortweg ‘bezinking’ of afgekort tot BSE (Bezinkings Snelheid Erytrocyten). ‘Erytrocyten‘ is de medische term voor rode bloedcellen.

Andere namen die worden gebruik zijn ‘erytrocytbezinkingssnelheid, en ‘bloedbezinksel’.


Wanneer wordt de bloedbezinkingssnelheid bepaald?

Als artsen nog niet weten welke ziekte een patiënt heeft willen ze vaak weten of de bezinkingssnelheid verhoogd. Als dat zo is wijst dat namelijk in de richting van een ontsteking als oorzaak van de klachten. De bezinkingssnelheid is daarom één van de ontstekingswaarden in het bloed.

Ontstekingswaarden in het bloed

Andere ontstekingswaarden in het bloed zijn het CRP-gehalte en het aantal witte bloedcellen. Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een infectie is vaak ook het aantal witte bloedcellen in het bloed verhoogd. Dit wordt ‘leukocytose‘ genoemd.


Hoe ontstaat een verhoogde bloedbezinking?

Een verhoging van de bloedbezinking ontstaat als ontstekingseiwitten in het bloed worden uitgescheiden. Deze ontstekingseiwitten – ook wel ‘acutefase-eiwitten’ genoemd – zorgen ervoor dat de rode bloedcellen sneller naar beneden zakken. Voorbeelden van dergelijke ontstekingseiwitten zijn immunoglobulinen en fibrinogeen.

Nadeel van deze bepaling is dat het niks zegt over de oorzaak van de ontsteking. Een ander nadeel is dat de bloedbezinkinssnelheid niet direct zal oplopen bij een ontsteking. Daarom worden meestal ook andere ontstekingswaarden bepaald, zoals het C-reactief proteïne (CRP). Dit stijgt sneller als er sprake is van een ontsteking.


Hoe wordt het bepaald?

Een buisje bloed wordt afgenomen bij de patiënt. Meestal gebeurt dit door met een injectienaald een ader in de elleboogsplooi aan te prikken. Het buisje bloed wordt vervolgens weggezet. Gemeten wordt hoe snel de rode bloedcellen uitzakken. De bloedbezinkingssnelheid wordt uitgedrukt in het aantal millimeters dat de rode bloedcellen (rode kolom in het buisje bloed) zakken per uur (mm/uur).

bloedbezinking
bloedbezinking in verschillende bloedmonsters

Op de afbeelding een aantal buisjes met bloed met verschillende bloedbezinkingssnelheden.


Normaalwaarden bloedbezinking

De normaalwaarde voor de bloedbezinkingssnelheid is afhankelijk van de leeftijd.

 • pasgeborene: bezinking 0-2 mm/uur
 • kind < 10 jaar: bezinking 3-13 mm/uur
 • vrouw < 50 jaar: bezinking < 20 mm/uur
 • vrouw > 50 jaar: bezinking < 30 mm/uur
 • zwangerschap 3e trimester: bezinking < 30 mm/uur
 • man < 50 jaar: bezinking < 15 mm/uur
 • man > 50 jaar: bezinking < 20 mm/uur

Verhoogde bloedbezinking

Een verhoogde bezinkingssnelheid wijst op de aanwezigheid van een ontsteking in het lichaam. Die kan veroorzaakt worden door een infectie door bacteriën, virussen of schimmels, maar bijvoorbeeld ook door een zogenaamde auto-immuunziekte of een gezwel.

De verhoogde bezinkingssnelheid geeft dus geen informatie over wat er precies aan de hand is, maar wel dat er iets aan de hand is. De arts zal dus vrijwel altijd aanvullend onderzoek moeten verrichten om erachter te komen wat er precies aan de hand is. Dat aanvullende onderzoek kan bestaan uit ander bloedonderzoek, urineonderzoek, beeldvormend onderzoek etc.

Een lichtverhoogde bloedbezinkingsnelheid komt vaak voor en hoeft niet per se te betekenen dat er sprake is van een ziekte. Zo kan een lichte verhoging optreden bij:

Bij de volgende aandoeningen is de bezinkingssnelheid meestal sterk verhoogd:

Als artsen het hebben over ‘verhoogde ontstekingswaarden’ of ‘verhoogde ontstekingsparameters‘ dan bedoelen ze een verhoogde bloedbezinkingssnelheid en/of een verhoogd CRP gehalte in het bloed en/of een verhoogd aantal witte bloedcellen in het bloed (leukocytose).


Verlaagde bloedbezinking

De bezinkingssnelheid kan verlaagd zijn bij aandoeningen waarbij het aantal rode bloedcellen in het bloed sterk verhoogd is. Dit leidt tot een toename van de stroperigheid van het bloed. Als de stroperigheid van het bloed toeneemt zullen de rode bloedcellen minder snel zakken. De bezinkingssnelheid neemt dan af. Voorbeelden zijn polycythemia vera en gebruik van EPO.

Kijk voor meer voorbeelden van aandoeningen waarbij het aantal rode bloedcellen is toegenomen op de webpagina over hematocriet.

Een andere oorzaak voor een verlaagde bloedbezinkingssnelheid is een tekort aan fibrinogeen in het bloed. Dit wordt hypofibrinogenemie genoemd.


Andere talen

Engelse vertaling

erythrocyte sedimentation rate, ESR

Duitse vertaling

Blutsenkung, Blutsenkungsreaktion, Blutkörperchensenkungsreaktion, Blutkörperchensenkung, Blutkörperchensenkungsgeschwindigkeit


Synoniemen

Andere namen zijn erytrocytbezinkingssnelheid, bezinking, bezinkingsgetal, sedimentatie, BSE, bloedbezinksel, bloedbezinkingssnelheid, erytrocyten bezinkingssnelheid, ontstekingswaarden, en verhoogde ontstekingswaarden.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 november 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 juni 2019

24 gedachten over “Bloedbezinking”

 1. Al jaren heb ik een verhoogd BSE, weggewuifd door artsen, toch dacht men (internist) op den duur door mijn klachten, reuma, na prednison (8 maanden) toch nog een BSE van 54.
  de reumatoloog zei, U heeft dit al jaren dit hoort bij U.
  Nu ontdekt bij het bevolkingsonderzoek, ik heb borstkanker. Een scan was niet nodig, ik voelde mij een zeur, ik voelde mij niet goed. Dus blijven ZEUREN.

  Beantwoorden
 2. Mijn BSE is 107. De arts heeft alles onderzocht. Scans etc. Daar komt tot op heden niets uit. Voel me niet stabiel. Ben 79 jaar.

  Beantwoorden
  • Mijns inziens is de bloedbezing ook voor uw leeftijd veel te hoog. Ik zou uw adviseren om een afspraak bij een klinische geriater liefst in een universitair ziekenhuis te maken Mvg Paul

   Beantwoorden
 3. Mijn BSE waarde (man, 54) is al jaren hoog (zo rond de 22). Ik ben niet verkouden en ervaar voor zover ik kan overzien ook geen ontstekingen oid, ook geen luchtweg problemen of voorhoofdsholten issues. Eigenlijk een betrekkelijk raadsel waarom de waarde niet normaal is. Wel hoog cholesterol enTriglyceriden. glucose is aan de hoge kant.
  Moet ik bezorgd zijn over deze structureel hoge bse waarde?

  Beantwoorden
 4. man > 50 jaar < 20 mm/uur ??? ik ben 53, al 33 jaar bekend met "Bechterew" , na mijn laatste Remicade 05-04-17 is het gestegen van 3 naar 16 , en waarschijnlijk nu nog hoger , maar wat is de normale waarde van het bezinksel ? Ik moet gaan beslissen om verder te gaan met Remicade.

  Beantwoorden
  • BSE 2 is heel laag ,spierreuma zijn ontstekingen van de spieren door reuma,maar door het feit dat je waarde zo laag is denk ik niet dat je spierreuma hebt ,ik zelf heb medicijnen moeten slikken voor die ontstekingen en die medicijnen heb ik nu afgebouwd tot 1/3 van in het begin ,mijn waarden zijn nu 4 en dokter zegt dat dit heel goed is en ik denk dat ik na de volgende bloedprik volledig zal kunnen stoppen met de medicijnen,tot daar mijn eigen ervaring en wat ik er van denk ,ik ben geen dokter hoor ,ik schrijf gewoon wat ik ervan denk ,vr,groeten,André Pieters 70 jaar oud.

   Beantwoorden
 5. Bloedanalyse 22/11/16. Mijn bezinking na 1 uur was toen 120 mm. Normaalwaarde: minder dan 30 volgens labo. Ik ben 61 jaar en heb als diagnose Waldenström, “Wait en See” fase.

  Beantwoorden
 6. Waarom geeft niemand de waarde van bezinking…?
  Nergens staat een getal …
  Tussen hoeveel en hoeveel bv tussen 1en 10?
  En is 7dan goed?
  Of is 2 bv te laag? Graag een antwoord…dank

  Beantwoorden

Plaats een reactie