Bloed in urine

Bijgewerkt op 13 oktober 2021

Bloed in urine – introductie

Bloed in de urine komt regelmatig voor. De medische term voor bloed in de urine is ‘hematurie’. Hematurie kan door veel verschillende aandoeningen en omstandigheden worden veroorzaakt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘macroscopische hematurie’ en ‘microscopische hematurie’.

Macroscopische hematurie

Met macroscopische hematurie wordt bedoeld dat met het blote oog zichtbaar is dat de urine bloed bevat. Het gaat dan meestal om roze verkleuring van de urine of rode verkleuring van de urine. Soms zijn sliertjes bloed zichtbaar in de urine.

bloed in urine (macroscopische hematurie)
macroscopische hematurie

Microscopische hematurie

Met microscopische hematurie wordt bedoeld het voorkomen van rode bloedcellen in de urine zonder dat dat met het blote oog zichtbaar is. De urine is dus gewoon geel van kleur. Er moet een microscoop aan te pas komen om de rode bloedcellen te kunnen zien. Er wordt officieel gesproken van microscopische hematurie als onder de microscoop per gezichtsveld gemiddeld minimaal drie rode bloedcellen (erytrocyten) zichtbaar zijn.

bloed in urine (microscopische hematurie)
rode bloedcellen in de urine

Hoe wordt het bepaald?

Een arts kan onderzoek van de urine naar de aanwezigheid van bloed aanvragen. U wordt dan gevraagd om een potje met urine in te leveren bij het laboratorium. Daar wordt bepaald of de urine rode bloedcellen bevat.

Zelf bepalen

Het is ook mogelijk om zelf te testen of er bloed in de urine zit. Dit gebeurt met zelftests voor bloed in de urine. De zelftest bestaat uit een dipstick met kleurencode. De dipstick wordt kort in een potje met verse urine gehouden. Aan de kleurverandering die optreedt kan worden gezien of er bloed in de urine zit.

Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over urinezelftesten.

[hoot_button url=”https://ds1.nl/c/?si=35&li=11507&wi=266764&ws=&dl=gezondheid%2Fzelftesten%2Furinetest%2Furi-screen-uri-screen-smart-10-8718226932372″ target=”blank” size=”medium” align=”center” color=”accent”]Direct Kopen[/hoot_button]

Is het ernstig?

Bloed zit normaal gesproken niet in de urine. Of de aanwezigheid van bloed ernstig is is zo niet te zeggen. Dat hangt namelijk af van de onderliggende oorzaak. De aanwezigheid van bloed in de urine kan onschuldig zijn, bijvoorbeeld ten gevolge van een infectie, bijmenging van bloed door menstruatie, of bloed in urine door zware lichamelijke inspanning. Maar de aanwezigheid van bloed in de urine kan ook een aanwijzing zijn van een ernstige onderliggende ziekte. Daarom is het altijd verstandig om uit te laten zoeken wat de onderliggende oorzaak is.

Oorzaken bloed in urine

Er zijn meer dan honderd verschillende oorzaken voor het voorkomen van bloed in de urine. Sommige oorzaken komen vaak voor, anderen zijn juist zeer zeldzaam. Soms kan geen oorzaak worden gevonden. De meeste oorzaken zijn in één van de volgende categorieën in te delen:


Hematurie – Differentiaaldiagnose (DD)

Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van oorzaken voor bloed in de urine. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak bloed in de urine krijgt.

Vaak voorkomende oorzaken van hematurie (bloed in de urine): >1.000/jaar

Minder vaak voorkomende oorzaken van hematurie (bloed in de urine): <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van hematurie (bloed in de urine): <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van hematurie (bloed in de urine): <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van hematurie (bloed in de urine): <1/jaar


Synoniemen

Synoniemen of aanverwante onderwerpen van bloed in urine zijn bloed in de urine, hematurie, haematurie, hematuria, rode bloedcellen in de urine, erytrocyturie, erytrocyten in de urine, bloed bij urine, bloed bij de urine, roze urine, rode urine, roze verkleuring urine, rode verkleuring urine, roze verkleuring van de urine, en rode verkleuring van de urine.


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 november 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2018

3 gedachten over “Bloed in urine”

  1. mijn man plast al een maand achterelkaar bloed. Begon met zwart bloed in urine. Opgenomen in Westeinde ziekenhuis. Blaasspoelingen en 2 operaties blijft bloeding doorgaan via katheter urine in emmer opgevangen.
    Lijkt geen einde aan te komen. Dokters denken dat het door bestraling prostaat komt.
    Hij had ook last van een pijnlijk gevoel in onderbuik na liesbreukoperatie.
    heeft iemand hier een ervaring mee? DANK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven