Alkalische fosfatase

Bijgewerkt op 24 juni 2023

Wat is alkalische fosfatase?

Alkalische fosfatase (ALFO) is een enzym dat in het lichaam bepaalde stofjes afbreekt. ALFO komt vooral voor in levercellen, cellen van de galwegen, botcellen en cellen van de placenta (moederkoek). Een bepaalde hoeveelheid ALFO kan ook in het bloed worden aangetroffen.

Het alkalische fosfatase gehalte in het bloed wordt in de geneeskunde vaak bepaald omdat het bij bepaalde aandoeningen vaak verhoogd is. Het wordt dus door artsen gebruikt om een idee te krijgen welke ziektes de klachten van een patiënt zouden kunnen veroorzaken.

Wanneer is het alkalische fosfatase gehalte te hoog?

Bij gezonde mensen is het alkalische fosfatase gehalte lager dan 125 eenheden per liter (U/l). Voor kinderen en zwangeren gelden hogere normaalwaarden.

Voor volwassenen geldt dus dat het gehalte te hoog is als de waarde hoger dan 125 U/l is.

Oorzaken verhoogd alkalische fosfatase

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een verhoogd alkalische fosfatase gehalte. Het gaat dan vooral om aandoeningen van de lever, aandoeningen van de galwegen en aandoeningen van het skelet.

Hieronder een uitgebreid overzicht van aandoeningen waarbij het alkalische fosfatase gehalte verhoogd kan zijn. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak een verhoogd alkalische fosfatase gehalte in het bloed heeft.

Oorzaken verlaagd alkalische fosfatase

Er zijn ook een aantal aandoeningen waarbij het alkalische fosfatase gehalte in het bloed verlaagd kan zijn, namelijk:

Engelse vertaling

alkaline phosphatase

Synoniemen

Andere namen voor alkalische fosfatase zijn ALFO, basisch fosfatase en alkalische phosphatase.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven