Agranulocytose

Bijgewerkt op 6 december 2021

Wat is agranulocytose?

Agranulocytose betekent het ontbreken van granulocyten in het bloed. Granulocyten zijn witte bloedcellen die een rol spelen bij de afweer tegen infecties. Het ontbreken van deze cellen in de het bloed leidt daarom vaak tot het ontstaan van infecties. Dat kunnen zelfs levensbedreigende infecties zijn. Daarom wordt agranulocytose beschouwd als een ernstige afwijking waarvoor direct medische behandeling nodig is. Meestal worden mensen met deze afwijking behandeld door een hematoloog.

Oorzaken agranulocytose

Agranulocytose kan het gevolg zijn van een ziekte van het bloed of beenmerg. Voorbeelden hiervan zijn:

De volgende geneesmiddelen kunnen agranulocytose veroorzaken:

Ten slotte kunnen de andere aandoeningen leiden tot het verdwijnen van granulocyten uit het bloed, zoals een gezwel van de zwezerik (thymoom), reticulaire dysgenesie en tekort aan transcobalamine-II

Symptomen agranulocytose

Agranulocytose leidt vaak tot het ontstaan van infecties. Dit kan een betrekkelijk onschuldige keelontsteking zijn met keelpijn als klacht, maar het kan ook een ernstige en zelfs levensbedreigende infectie zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Voor onderzoek op agranulocytose is afname van bloed nodig. De diagnose is eenvoudig te stellen door een druppel bloed onder de microscoop te bekijken. Hierin ontbreken granulocyten.

agranulocytose

Tegenwoordig wordt het aantal bloedcellen niet meer handmatig geteld. Hiervoor zijn speciale apparaten beschikbaar in de laboratoria van ziekenhuizen en diagnostische centra.

Behandeling agranulocytose

Behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als dat een vorm van bloedkanker (leukemie) is zal vaak worden behandeld met antikankermiddelen (chemotherapie). Als de agranulocytose wordt veroorzaakt door een geneesmiddel zal gebruik van het middel worden gestaakt en zal de arts beoordelen of het middel moet worden vervangen door een ander geneesmiddel.

Engelse term

agranulocytosis


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 december 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven