Komijnzaadolie helpt bij uitplassen niersteen

Bijgewerkt op 29 mei 2019

Inleiding

In de fytotherapie wordt komijnzaadolie gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder suikerziekte en astma. Uit eerder onderzoek was gebleken dat komijnzaadolie mogelijk zou kunnen bijdragen aan het oplossen van nierstenen. Hierdoor zou de grootte van de nierstenen afnemen, en daarmee de kans dat ze uitgeplast worden. Recent werd onderzocht of komijnzaadolie ook werkzaam is tegen nierstenen. Dit werd in een placebo-gecontroleerde studie onderzocht.

Onderzoek

Deze geblindeerde studie werd uitgevoerd met zestig patiënten met nierstenen. De grootte van de nierstenen werd vastgelegd met behulp van echografie. De patiënten werden vervolgens willekeurig verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg gedurende 10 weken twee maal per dag een capsule met 500 mg komijnzaadolie. De andere groep kreeg gedurende 10 weken twee maal per dag een placebo. Na afloop van de behandeling werd opnieuw de grootte van de nierstenen bepaald met echografie.

Resultaten

In de groep patiënten die met komijnzaadolie was behandeld was bij 44,4% de niersteen verdwenen (uitgeplast). Bij 3,7% was de niersteen onveranderd. Bij de overige 51,8% was de niersteen kleiner geworden. In de placebo-groep had slechts 15,3% van de patiënten de niersteen uitgeplast. Bij 11,5% was de niersteen kleiner geworden. Bij 15,3% was de niersteen groter geworden, en bij 57,6% was de niersteen onveranderd. Uit deze resultaten concluderen de onderzoekers dat gebruik van komijnzaadolie tot een significante afname van de grootte van nierstenen leidt, en daarmee de kans dat ze uitgeplast worden vergroot.

Referentie

Phytotherapy Research - komijnzaadolie helpt bij uitplassen niersteen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven