Hoe- en wanneer moet je rekken?

Hoe en wanneer moet je rekken?

Sporten en rekken zijn twee activiteiten die eigenlijk hand in hand gaan met elkaar. Ondanks het feit dat rekken uiteraard reeds bijzonder lang wordt toegepast bij zowel amateurs als professionele sporters moet het gezegd dat er nog steeds bijzonder veel misverstanden over bestaan. Wil jij ook graag beginnen met sporten, maar stel je, je de vraag hoe en bovendien ook wanneer je nu precies moet rekken? In dat geval zal de informatie op deze pagina voor jou ongetwijfeld de moeite meer dan waard blijken te zijn.

rekken (stretchen) tegen muur om achillespees te rekken tegen slijmbeursontsteking hiel
Foto: Timothy Krause

Rekken voor het sporten, wel of niet?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het absoluut geen vereiste om te rekken vooraleer te sporten. Geen enkel onderzoek welke in het verleden werd uitgevoerd heeft uitgewezen dat rekken voor het sporten gezonder is of dat ze de prestaties zou bevorderen. Er zijn zelfs experts die het tegendeel durven te beweren. Enkel en alleen in bepaalde specifieke gevallen is een vorm van rekken mogelijks aan te raden. Denk hierbij dan in het bijzonder aan sporten die over een grote ‘ROM’ of zogenaamde ‘Range-of-Motion’ beschikken of een zekere bewegingsvrijheid vereisen.

Bekende voorbeelden van dergelijke sporten zijn met name basketbal en voetbal. Ga je lopen of zwemmen of ga je fitnessen? In deze gevallen is rekken dus geen vereiste. Of je nu gaat rekken of niet, het is vooral van belang om er rekening mee te houden dat je een koude spier absoluut nooit mag stretchen of inspannen. Laat elke inspanning die je levert dan ook steeds voorafgaan door een opwarming van ten minste 5 tot 10 minuten.

Rekken na het sporten? Absoluut!

Na afloop van het sporten is het aangewezen moment om statische stretch- of rekoefeningen te doen. Dit omwille van het feit dat de bloedsomloop inmiddels op volle toeren draait en de gewrichten ook voldoende beweging hebben gekregen. Perfect dus! Je moet er wel rekening mee houden dat het steeds voor het rekken wordt aangeraden om een rustige cooling-down periode te voorzien. Blijf gedurende zo’n 5 tot 10 minuten stappen of lopen aan een lagere intensiteit. Op deze manier blijven spieren zuurstof opnemen en worden tegelijkertijd ook afvalstoffen op efficiënte wijze afgevoerd.

Ook rekken zonder sporten kan de moeite waard zijn

Rekken hoeft lang niet altijd het gevolg te zijn van te sporten. Experts raden mensen dan ook graag aan om regelmatig te rekken. Op bepaalde momenten zal je kunnen vaststellen dat je lichaam zelf aangeeft hier nood aan te hebben. Dit is in het bijzonder het geval voor of na het slapen evenals wanneer je bijvoorbeeld een gevoel van vermoeidheid ervaart.

Hoelang moet je precies rekken?

Het is van groot belang om er rekening mee te houden dat statische stretchoefeningen voldoende lang moeten worden aangehouden. In eerste instantie is bekend dat het zo’n 6 seconden duurt vooraleer de peesreflex is uitgewerkt. Pas vanaf dit ogenblik begint de rekoefening echt te werken. Over het algemeen wordt het aangeraden om de stretchoefeningen gedurende zo’n 15 tot 30 seconden aan te houden. Herhaal ze bovendien bij voorkeur zo’n twee à drie keer.

Tips voor het rekken

Ben jij overtuigd van de voordelen die rekken met zich mee kan brengen? Wil je er echter zeker van zijn dat je het rekken op een correcte manier doet? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de hieronder aangegeven tips.

• Het is geen probleem dat statisch rekken een beetje oncomfortabel aanvoelt. Wees er echter zeker van dat je, je eigen pijngrens niet overschrijdt. Rekken mag eigenlijk nooit echt pijnlijk zijn.

• Het is altijd van belang om rekening te houden met de omgevingstemperatuur. Rekken bij te koude temperaturen is nooit aan te raden. Zorg er dan ook steeds voor dat je gepast gekleed bent.

• De rekoefening dient altijd traag en gecontroleerd te worden afgerond. Wanneer je te snel terug komt uit een stretchpositie is het mogelijk dat de spier sterk kan samentrekken als tegenreactie. Wanneer dit gebeurt wordt het effect van de rekoefening eigenlijk teniet gedaan.

• Rek niet te lang. Rekken of stretchen zorgt er voor dat er een verminderde zuurstofopname in de spier ontstaat. Te lang rekken of stretchen kan als gevolg hebben dat er spierkrampen ontstaan en dat is uiteraard niet de bedoeling.

• Kies er voor om na het rekken van de spier niet meteen terug over te gaan tot zware inspanningen. Wanneer je dat wel doet is de kans op blessures zeer aanzienlijk. Rek je vooraleer aan een inspanning te doen? Wees er dan zeker van dat je nog een rustige opwarming inplant.

———————————————————————————————————-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven