Bijgewerkt op 11 september 2023 door Simpto.nl
Het nadeel van afvallen en diëten is dat veel mensen last krijgen van een jojo effect. Dit houdt in in dat men een aantal kilo’s afvalt, weer bijkomt, afvalt. bijkomt etc. Naast het feit dat het jojo effect erg vervelend is, is het ook niet goed voor je lichaam. Het liefste willen we allemaal natuurlijk én snel afvallen én de kilo’s blijvend verliezen, maar dat lukt helaas lang niet helemaal. Daarom in dit artikel meer uitleg over hoe je een stabiel gewicht kunt behouden en het jojo effect dus kunt vermijden.
Stop met crashdiëten
Een crashdieet is een dieet waarbij je in korte tijd, veel kilo’s verliest. Het klinkt vrijwel altijd onwijs interessant en de moeite waard om eens te proberen. De kans dat je in de korte tijd ook daadwerkelijk kilo’s gaat verliezen is groot. Echter zie je in de meeste gevallen dat deze kilo’s er na het crashdieet ook zo weer aanzitten. Dit is als je er over na gaat denken natuurlijk ook logisch. Vaak zijn er speciale producten die tijdens het crash dieet gebruikt moeten worden, terwijl je na het dieet weer gewoon verder gaat met eten zoals je altijd gedaan hebt. Daar gaat het dus ook fout, want wanneer je terugkomt in je oude patroon zal ook je gewicht weer terug naar het oude gaan.
Om het even heel zwart wit uit te leggen: Je kunt wel 2 weken gaan leven op bepaalde producten en maar minimale calorieën binnenkrijgen waardoor je gewicht verliest, maar als je na die 2 weken weer chips gaat eten, cola gaat drinken, snoepjes en koekjes eet.. Dan heeft het allemaal geen zin.
Aantal voorbeelden van crashdiëten:
- Soep crash dieet: je eet specifieke soepen die gericht zijn op vetverbranding;
- Sapdieet: je drinkt enkel fruit en groenten sapjes;
- Yoghurt dieet: Er wordt voornamelijk yoghurt gegeten, door de calcium zouden er meer vetten worden uitgescheiden in de ontlasting;
- Ziekenhuisdieet: Dit dieet wordt in ziekenhuizen toegepast om voor de operatie nog een paar kilo te verliezen;
Allemaal soort diëten waarbij de nadruk ligt op veel afvallen in korte tijd. Je krijgt maar minimale calorieën en voedingsstoffen binnen dus goed voor je gezondheid is het zeker niet!
Eet gewoon gezond
Wanneer je wil afvallen en ook op gewicht wil blijven is het belangrijk om niet 2 weken anders te eten, maar de rest van je leven. En dan op zo’n manier dat je het zonder moeite ook kunt volhouden. Je kunt dit al doen door te beginnen met kleine aanpassingen, zoals:
- (Fruit) water in plaats van fris- en fruitdranken;
- Een stuk fruit of rauwe groenten als tussendoortje;
- Meer verse producten tijdens het diner en minder voorverpakte producten;
- (Zelfgemaakte) hummus of groentespread voor op het brood in plaats van hagelslag;
- Minderen met koek, snoep en chips;
Als je je leven lang op een gezonde manier wil leven is het belangrijk dat het geen last wordt. Wanneer het dat wel is, is het namelijk een stuk moeilijker om het ook daadwerkelijk vol te kunnen houden. Ga daarom ook niet radicaal alles omgooien maar begin met kleine aanpassingen. Als je merkt dat je het eigen hebt gemaakt kun je de volgende aanpassing aanbrengen. Op die manier zul je merken dat je stapje voor stapje steeds gezonder gaat eten.
Blijvend van je kilo’s af
Het afvallen zal niet zo snel gaan als bij een crashdieet, maar het voordeel is wel dat de kilo’s weg zullen blijven wanneer je op een gezonde manier leeft. Dit komt omdat je niet meer een week of 2 weken abnormaal gaat eten, maar omdat je gewoon iedere dag weer gezond eet. Je lichaam krijgt dan de juiste voedingsstoffen binnen en zelfs je gezondheid zal verbeteren.
Als je echt aan je gezondheid wil werken, kilo’s wil verliezen en beter in je vel wil komen te zitten is het absoluut een aanrader om je levensstijl aan te passen.
Voldoende beweging is van belang in een gezonde leefstijl
Hoewel voeding het belangrijkste is als je gezond wil leven en afvallen kan ook voldoende beweging een positieve bijdrage leveren. Echter is het wel belangrijk om je eerst te focussen op voeding en daarna op bewegen. Als je direct met beide start kan het door de combinatie erg zwaar worden en dus moeilijker om het door te zetten. Omdat het doorzetten juist zo belangrijk is, kun je beter eerst het een aanpakken en dan het ander.
Zoek een vorm van bewegen die je leuk vindt
Er zijn verschillende soorten beweging waar je je op kunt richten. Je kunt gaan fitnessen, hardlopen, een hometrainer aanschaffen of gewoon wat vaker wandelen. In principe is hoe je beweegt niet zo belangrijk, het belangrijkste is dát je beweegt. En het liefst op een manier waar jij je prettig bij voelt.
Je kunt wel van jezelf 3x per week naar de sportschool moeten, maar als je het daar niet leuk vind en je moet je er echt naartoe slepen is dat niet vol te houden. Een beetje discipline daar is niets mis mee, maar het is wel zo dat sporten of bewegen makkelijker gaat als je iets doet wat je leuk vindt.
Het kan heel simpel zijn
Hoe vaak pak jij de auto terwijl je ook wel even had kunnen fietsen? En hoe vaak zit je achter de computer, terwijl het buiten heerlijk weer is om even een blokje om te lopen? Als het gaat om bewegen kun je beginnen met verandering aan te brengen in de simpelste dingen:
- Pak vaker de fiets voor korte afstanden;
- Loop regelmatig een blokje om;
- Neem de trap in plaats van de lift;
Door deze dingen eigen te gaan maken zul je ervaren dat je steeds makkelijker en meer beweegt.
Bewegen en afvallen
Hoewel bewegen niet persé nodig is als je wil afvallen, kan het wel ondersteuning bieden. Zoals ik in de intro al zei is het wel belangrijk om je eerst op één ding te gaan focussen en dan het liefst op voeding. Als je dat eenmaal onder de knie hebt kun je gaan kijken naar het volgende, beweging.
Het belangrijkste is dat je kunt gaan sporten of bewegen met plezier. Dat je het doet omdat je er voldoening uit haalt en merkt dat je je er fitter door voelt. Niet omdat jij of iemand anders vindt dat het moet.
Als het het leuk vindt om 3x per week naar de sportschool te gaan is dat natuurlijk helemaal prima. Maar doe je liever aan yoga, ga je graag zwemmen of buiten hardlopen dan is dat ook helemaal goed! Doe het met de reden omdat je gezond wil zijn, omdat je goed voor je lichaam wil zorgen. Ga niet sporten met de intentie snel af te vallen want dan schiet je je doel voorbij.
Het belangrijkste is dat je op een gezonde, verantwoorde manier leeft en naast voeding, is ook beweging hierbij erg belangrijk!
Zo houd je gezond eten daadwerkelijk vol: 7 handige tips!
We zijn vaak erg fanatiek als we beginnen met afvallen of een gezonde levensstijl. Echter is vaak de werkelijkheid dat men na een korte tijd de motivatie verliest. Juist als je een gezonde leefstijl wil aanhouden is het belangrijk om jezelf hiervoor te motiveren. Hoe sneller het een gewoonte wordt, hoe sneller je er ook resultaat van zult behalen. Daarom delen we x tips die je gaan helpen om een gezonde leefstijl ook daadwerkelijk vol te houden.
1. Koop geen producten die je liever niet wil eten
Een zak chips of een pak koekjes in huis is voor de meeste mensen heel normaal. Als je van jezelf weet dat je deze producten het liefste wil vermijden is het heel belangrijk dit ook simpelweg niet in huis te halen. Misschien lijkt het handig voor als er spontaan bezoek komt bijvoorbeeld, maar wanneer je lekkere trek hebt is het onwijs moeilijk dat pak koekjes te negeren. Wanneer je het niet in huis hebt, kun je het ook niet eten en zul je al snel een gezonde keuze maken.
Hiermee maak je het jezelf een stuk gemakkelijker de verleiding te weerstaan.
2. Zorg voor voldoende verse groenten en fruit in huis
Wanneer je een gevulde fruitschaal in het zicht zet, zal het ook steeds makkelijker worden om een stuk fruit te nemen in plaats van iets ongezonds. Hetzelfde geldt voor voldoende groenten in huis. Als je geen ongezonde producten meer in huis haalt en je huis vol ligt met lekkere, verse groenten en fruit zal een verantwoorde keuze een stuk gemakkelijker zijn.
Daarnaast zul je uiteindelijk gaan ervaren dat groenten en fruit óók heel lekker zijn en dat dit ook voor je lichaam een stuk prettiger is!
3. Bak zelf lekkernijen
Dat je geen voorverpakte taart, cake of koekjes meer koopt is alleen maar goed. Alleen wil dit niet zeggen dat je ook nooit meer een stuk taart kunt eten. Er zijn namelijk genoeg recepten te vinden om een gezonde en verantwoorde taart, cake of koekjes te bakken. Op deze manier kun je toch af en toe wat lekkers nemen alleen is het dan een stuk beter voor je lichaam. Het kost misschien wat meer tijd, maar uiteindelijk zul je jezelf dankbaar zijn.
4. Drink voldoende water
Het lichaam heeft voldoende water nodig, dat weten we allemaal. Alleen zijn er veel mensen die het lastig vinden om echt voldoende water te drinken. Als je voldoend drinkt zal het hongergevoel verminderen en je spijsvertering versnellen. Daarnaast zul je merken dat je je fitter en energieker voelt.
Om dit gemakkelijker vol te houden kun je jezelf aanwennen om op bepaalde tijdstippen een glas water te drinken. Bijvoorbeeld 30 minuten voor je iets gaat eten. Je kunt hier ook apps voor downloaden die je een reminder sturen of je zet een aantal wekkers op je telefoon zodat je eraan herinnerd wordt.
5. Schaf gezonde kookboeken aan
Er zijn tegenwoordig onwijs veel kookboeken op de markt die vol staan met gezonde, lekkere en verantwoorde recepten. Je kunt ze selecteren op snelle recepten, makkelijke recepten, bak recepten, recepten om af te vallen of precies wat jij zoekt. Door een aantal gezonde kookboeken in huis te hebben zal het ook voor jezelf wat makkelijker worden om daadwerkelijk gezond te eten. Blader je kookboeken regelmatig door en plak post-its bij recepten die jou wel lekker lijken. Mocht je een keer niet weten wat je gaat koken, kun je altijd even in je kookboek kijken.
Juist omdat er tegenwoordig zo onwijs veel kookboeken zijn, zal er ook altijd wel wat bij zitten wat je aanspreekt en wat bij jouw gezonde leefstijl past.
6. Neem anderen mee in je proces
Het is altijd makkelijker om iets samen te doen dan wanneer je er alleen voor staat. Als je samenwoont kun je de ander meenemen in jouw proces en regelmatig laten proeven van je gezonde recepten. Ook kun je gezonde baksels maken als je bezoek krijgt, om hen te laten ervaren hoe lekker gezond eten eigenlijk kan zijn. Door het te delen zal het voor jezelf ook wat makkelijker worden, zeker als je mensen zover krijgt om uiteindelijk net zo enthousiast te worden als jijzelf bent.
7. Blijf geloven in jezelf en weet waar je het voor doet
Als jij vanaf het begin af aan al denkt ‘dat lukt me toch niet’, zal het een hele opgaven worden. Ga er vanuit dat jij dit kunt, dat je dit vol kunt houden en nee kunt zeggen tegen alles wat aan je neus voorbij komt. Als jij echt geloofd in jezelf, zul je merken dat het niet alleen wat makkelijker, maar ook leuker wordt.
Daarnaast is het goed om te onthouden waar je dit allemaal voor doet. Zodat je ook een doel hebt om naartoe te werken. Het maakt niet uit of dit gaat om afvallen, gezondheid of wat jouw motivatie ook is. Zolang je maar een doel hebt en je jezelf hier ook regelmatig aan herinnerd.
Waarom de meeste diëten niet zijn vol te houden
Vol overtuiging begin je met een nieuw dieet maar na een tijdje merk je dat je langzaam weer terug zakt in je oude patroon. En dat iedere keer opnieuw. Waarom is het zo moeilijk om een dieet vol te houden? Daar gaan we in dit artikel graag wat dieper op in.
Het verschil met een gezonde leefstijl
Het verschil met diëten en een gezonde leefstijl is dat een dieet tijdelijk is en een gezonde leefstijl levenslang. Een dieet kan een paar weken of soms maanden duren maar uiteindelijk stopt het. Het grote nadeel aan een dieet is dat je in korte tijd, veel dezelfde producten eet. Denk aan een paar weken sappen, soepen of shakes. Na die periode is je dieet klaar en zul je inderdaad ervaren dat je een paar kilo verloren bent.
Maar wat er gebeurd, is dat men na zo’n dieet (of soms zelfs tijdens) weer terug gaan naar het oude eet- en leefpatroon. Met als gevolg dat de kilo’s er vanzelf weer aankomen. Juist omdat zo’n dieet tijdelijk is, en er vaak maar weinig verschillende producten worden gebruikt is het lastig om dit ook echt vol te houden. Daarnaast is er geen nazorg voor hoe je de kilo’s er ook daadwerkelijk af kunt houden.
Werk aan je algehele gezondheid voor blijvend resultaat
Het is uiteindelijk belangrijker om aan je algehele gezondheid te gaan werken als je kilo’s wil verliezen én op gewicht wil blijven. Alleen door blijvend anders te eten en leven zul je hier blijvend resultaat van zien. Daarnaast zul je gaan ervaren dat je je ook een stuk fitter en energieker gaat voelen.
Zelfs je manier van denken, je psychische gemoedstoestand en hoe jij in het leven staat heeft invloed op je gezondheid en of je gemakkelijk gewicht verliest of niet. Wanneer je veel stress hebt of niet lekker in je vel zit, zul je ook veel makkelijker ongezond eten en meer snacken. Daarnaast speelt het ook mee over hoe jij denkt over je gezonde leefstijl: als jij alleen maar denkt dat het niet lukt en niet vol te houden is zal het een stuk moeilijker worden om alles uit jezelf te halen.
Je kunt je voorstellen dat als jij positief begint aan je nieuwe avontuur, er vanuit gaat dat je dit kunt en goed in je vel zit het ook echt een stuk makkelijker wordt. Overigens is dit wel een wisselwerking, want gezonde voeding heeft ook weer een positief resultaat op je psychische welbevinden.
Een dieet maakt je niet gelukkig
Ja, het is fijn om in korte tijd wat kilo’s te verliezen. Maar ik weet zeker dat je er niét blij van wordt als die kilo’s er geleidelijk weer aankomen. Dit zorgt voor stress en een negatief gevoel. Een gezonde leefstijl daarentegen heeft niet alleen een positief effect op je lichaam, maar op je totale welzijn. Er is werk aan de winkel dus!
3 Gezonde alternatieven voor fris- en fruitdranken
Veel mensen houden niet van een glas water en drinken liever iets met een smaakje. Zo’n glas fris- of fruitdrank drinkt wel lekker en makkelijk weg maar het zit ook bomvol suiker. En in plaats van dat het dorstlessend werkt zorgt het vaak voor nog meer dorst door alle zoetigheid. Tijd om deze producten te gaan vervangen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om toch een lekker (zoet) drankje te bereiden die niet zo’n nadelig effect hebben op het lichaam.
1. Fruit water
Zeker in de zomer is fruitwater een absolute topper. Je vult een karaf met fruit, kruiden en eventueel groenten, daar voeg je ijsblokjes aan toe en als laatste vul je de karaf met water. Je kunt fruitwater op onwijs veel manieren bereiden, een aantal lekkere combinaties zijn:
Aardbei, munt en citroen;
Komkommer en limoen;
Kersen en aardbei;
Munt en komkommer;
Je kunt allerlei verschillende combinaties maken waardoor je altijd weer een ander drankje kunt serveren. Daarnaast heeft fruitwater een gunstige werking op het lichaam. De voedingsstoffen uit het fruit of de groenten worden opgenomen in het water waardoor je ze via het water binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de karaf ongeveer een nacht in de koelkast laat staan zodat het water ook lekker vol van smaak is.
2. Zelfgemaakte limonade
Limonade is heerlijk vanwege de zoete en frisse smaak. Het nadeel is alleen dat er onwijs veel suiker in zit. Gelukkig kun je dit ook heel gemakkelijk zelf maken. Je kunt het helaas niet zo lang bewaren als gewone limonade, maar het is heel eenvoudig te bereiden.
Wat heb je nodig voor één glas?
2 perssinaasappels
Bruiswater
Hoe maak je het?
Pers de sinaasappel en doe dit in een glas, vul de rest van het glas vervolgens met bruiswater.
Zo simpel is het! Je kunt natuurlijk ook zorgen dat je een karaf met limonade in de koelkast hebt staan zodat je er de hele dag door van kunt drinken.
3. Zelfgemaakte ijsthee
Net zoals limonade, kun je ook zelf ijsthee maken. Gemakkelijk, lekker en een stuk beter voor je lichaam. In supermarkten zijn er onwijs veel varianten van ijsthee te vinden; in verschillende smaken, met of zonder prik of als aanmaaklimonade. Toch zijn geen van allen gezond of verantwoord. Als je toch graag een glas ijsthee drinkt, maak het dan lekker zelf.
Wat heb je nodig?
2 zakjes groene thee (citroen);
1 liter water;
Een paar schijfjes citroen;
Takje munt;
Ijsblokjes;
Honing;
Hoe maak je het?
Je neemt een karaf en vult deze met een liter water. Hang de zakjes groene thee in het water en laat dit een nachtje in de koelkast staan.
De volgende dag kun je de theezakjes uit het water halen en kun je eventueel wat honing toevoegen om het wat zoeter te maken. Snijd ongeveer 3 schijfjes van de citroen en doe dit samen met het munttakje in de ijsthee. Voor je het serveert kun je nog wat ijsblokjes toevoegen.
Je kunt de ijsthee ook maken met een ander soort thee, net wat je lekker vindt!
Overige dranken
Verder kun je natuurlijk ook thee of koffie (zonder suiker en melk) drinken, spa rood of kraanwater. Maar mocht je toch graag wat meer zoetigheid aan je water toevoegen zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden. De drie alternatieven uit dit artikel kun je het hele jaar door maken, maar zeker in de zomer zijn het echte aanraders! Je kunt op warme dagen alvast zorgen dat je één of meerdere karaffen in de koelkast hebt staan zodat je ook even vooruit kunt.
Alles wat je moet weten over ingrediëntenlijsten op producten
We zien vaak de grote letters wel op een verpakking staan, maar lees je ook die kleine lettertjes achterop? Nee? Dan zou ik dat toch wat vaker gaan doen als ik jou was. Zeker als je graag op een gezonde manier door het leven wil gaan is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je eet. Producten uit de supermarkt lijken vaak onschuldig en gezond maar de ingrediëntenlijst vertelt je vaak wat anders.
Waarom ingrediënten lezen zo belangrijk is
Een gezonde levensstijl gaat gepaard met bewust eten en de enige manier om je echt bewust te worden is door te weten wat je naar binnen werkt. Vaak staat er ‘ongezoet’, ‘gezond’ of ‘minder calorieën’ vermeld op een verpakking maar dit maakt het niet direct gezond.
Op een ingrediëntenlijst staat precies vermeld wat er in het product zit. Hoe verder het ingrediënt naar voren staat, des te meer is het aanwezig in het product. Is een van de woorden suiker (of een andere benaming voor suiker) dan kun je het beter laten staan. Hetzelfde geldt voor producten met veel E-nummers en (chemische) toevoegingen.
Maak er een gewoonte van
Als je er een gewoonte van maakt om eerst een ingrediëntenlijst te checken voordat je het product in je winkelmandje legt zul je merken dat veel producten eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn. Het zal je wellicht gaan opvallen dat er werkelijk waar bijna overal suiker aan toe is gevoegd en dat veel producten vol zitten met gekke toevoegingen.
Als je twijfelt kun je in de supermarkt snel even het E-nummer Googlen om erachter te komen of het een natuurlijk E-nummer is of niet.
Eet vers en biologisch
Helaas zitten de meeste voorverpakte producten vol met ingrediënten die je liever niet binnenkrijgt. Het beste kun je daarom kiezen voor vers en biologisch eten, echter is het ook bij producten waar heel groot ‘biologisch’ op staat raadzaam om even de ingrediëntenlijst te checken.
Als je gezond wil leven en hier ook echt profijt van wil hebben, kun je de voorverpakte producten beter laten staan. Lees bij ieder product wat je in je handen hebt even de ingrediëntenlijst en maak bewuste keuzes. Laat je vooral niet verleiden door de grote letters op de voorkant, die kunnen nogal misleidend zijn!
5 Manieren om iedere dag meer groente te eten
Het is iedereen wel bekend dat we voldoende groenten moeten eten, maar toch is dit voor velen een hele opgaven. Het lukt veel mensen niet om echt iedere dag minimaal 200 gram groenten te eten. En dit terwijl je lichaam die voedingsstoffen zo hard nodig heeft. Gelukkig zijn er wel wat makkelijke manieren om toch aan je portie groenten te komen op een dag! In dit artikel delen we x manieren die jou daarbij gaan helpen.
1. Eet vaker een (groene) smoothie als ontbijt of lunch
Het voordeel aan (groene) smoothies is dat je hier continu mee kunt blijven switchen van recept. Hierdoor zal een smoothie ook nooit gaan vervelen. De ingrediënten in een smoothie bestaan veelal uit groenten, fruit, (plantaardige) melk, yoghurt of water. Als je een smoothie als ontbijt eet kun je dus wel stellen dat je je dag onwijs gezond begint. Je kunt je smoothie in een glas doen en opdrinken, maar je kunt er ook een smoothie bowl van maken en de smoothie versieren met toppings als havermout, pure chocolade, superfoods of vers fruit.
Een voorbeeld voor (groene) smoothie:
1 banaan
2 handjes spinazie
4 aardbeien
Scheut havermelk
Banaan in stukken snijden, aardbeien wassen en kroontjes verwijderen en in de blender. Voeg een klein scheutje melk toe en blend het fruit.
Voeg de spinazie toe en eventueel nog een scheutje melk. Mix een paar minuten.
Als je een glad mengsel hebt kun je het serveren!
2. Snack met groenten
Een wortel, stuk komkommer, paprika of wat snoeptomaatjes of radijsjes zijn erg lekker als tussendoortje. Daarnaast een stuk beter voor je lichaam dan een koek of energiereep. Om wat extra’s toe te voegen aan je groenten kun je het dippen in hummus. Erg lekker en heel gezond. Wat je kunt doen om dit wat makkelijker te maken voor jezelf is door de groenten ‘s morgens al te snijden en in bakjes te doen. Zo hoef je het alleen nog maar uit de koelkast te halen als je er zin in hebt.
3. Gebruik extra groenten bij het avondeten
Je kunt kiezen voor een pastasaus uit een pakje of zakje, maar je kunt het ook zelf maken! Het voordeel is dat je dan sowieso al meer groenten binnen krijgt omdat de saus bijna volledig uit verse groenten bestaat. Wat je ook kunt doen is bijvoorbeeld minder vlees serveren en in plaats daarvan extra groenten.
Wen jezelf aan om als eerst het grootste deel van je groenten op te eten. Op deze manier weet je ook zeker dat je in ieder geval de belangrijkste stoffen binnen hebt.
Wat ook een optie is voor het diner, is pasta vervangen door bijvoorbeeld courgetti. Dit is spaghetti gemaakt van courgette! Je kunt dit ook maken van wortel. Als je dan ook nog eens een pastasaus bereid vol groenten kun je wel stellen dat je een verantwoorde maaltijd bereid hebt!
4. Verwerk groenten in zoete baksels
Het klinkt misschien vreemd en onlogisch, maar het kan echt heel lekker zijn om groenten in zoete baksels te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een cake of pannenkoek met appel, rozijnen en geraspte wortel. Of een brownie van zoete aardappel of pompoen. Je zult weinig van de groenten terug proeven in je cake of taart maar toch krijg wel je extra groenten binnen! Dit is dus een perfect voorbeeld van een verantwoord tussendoortje.
Wel belangrijk dat ook de overige ingrediënten van het bakrecept verantwoord zijn. Een cake met wortel én heel veel suiker is anders ineens zo gezond niet meer.
5. Eet vaker salades als lunch of doe wat groenten op je brood
Zeker als het weer wat warmer weer is, is een salade als lunch een prima keuze. Maak de salade wel zelf zodat je ook echt verse ingrediënten gebruikt. Je kunt hiervoor allerlei groenten gebruiken en het afmaken met kruiden, fruit, vis, vlees of wat noten en zaden. Ook de saus die je wil gebruiken kun je beter zelf maken of kiezen voor een gezond alternatief zodat je lunch ook echt gezond is!
Eet je toch liever brood? Maak er dan een gewoonte van om wat vaker rauwe groenten op je brood te doen. Besmeer het bijvoorbeeld met een laagje hummus of groentespread en beleg dit met wat rauwkost. Erg lekker en een makkelijke manier om meer groenten te eten!
Het hoeft niet moeilijk te zijn
Voldoende groenten eten hoeft niet moeilijk te zijn, zoals je in bovenstaande tips kunt lezen zijn er genoeg mogelijkheden om extra groenten te eten. Het belangrijkste is dat je er een gewoonte van maakt. In het begin zal het misschien even wennen zijn, maar hoe langer je het doet, hoe gemakkelijker het wordt. Je lichaam zal erg blij zijn met je keuze en je zult merken dat het erg positief is voor je algehele gezondheid.
Hoe de supermarkt je eenvoudig weet te misleiden
We gaan er vaak maar vanuit dat wat er met grote letters op een verpakking staat ook daadwerkelijk klopt. Echter zijn deze teksten in de meeste gevallen vooral misleidend. Denk aan de woorden ‘MINDER VET’, ‘MINDER SUIKER, ‘BIOLOGISCH’, ‘MINDER CALORIEËN’, ‘SUIKERVRIJ’. Vaak laat dit ons denken dat een product gezond, of in ieder geval verantwoord is. Helaas is dit lang niet altijd het geval! De supermarkt (of eigenlijk voornamelijk de voedselindustrie) weet ons namelijk behoorlijk goed te misleiden met deze woorden!
De voedselindustrie speelt in op wat consumenten willen
Tegenwoordig is gezond leven voor velen belangrijk en steeds meer mensen zijn bewust bezig met wat ze eten. De voedselindustrie speelt hier natuurlijk op in; de consument vraagt, zij draaien. Het gevolg is dus dat bovenstaande woorden in koeienletters op een verpakking gedrukt wordt waarmee de aandacht verlegd wordt. Veel mensen zijn direct overtuigd van die grote letters en lezen daardoor niet of nauwelijks meer de achterkant van een verpakking.
Als een product minder vet, suiker of wat dan ook bevat, is het niet per sé gezond. Als suiker vervangen wordt door bijvoorbeeld aspartaam is het product nog steeds af te raden. Alleen minder suiker of suikervrij klinkt wel lekker dus mensen zijn al snel overtuigd van het product. En dát is precies wat de voedselindustrie wil.
Lees altijd de ingrediëntenlijst
Hoe gezond of verantwoord een product ook lijkt, het is absoluut aan te raden om bij ieder voorverpakt product de achterkant te lezen en te bekijken wat er daadwerkelijk in het product zit. Soms zul je zien dat een product een stuk meer onverantwoord is dan het in eerste instantie lijkt, terwijl sommige producten zullen daadwerkelijk veel goede ingrediënten bevatten. Helaas kun je dit er aan de voorkant niet van afzien, dus lees voor de zekerheid altijd wat er in het product zit.
Als je een gezonde leefstijl wil aannemen is het belangrijk dat je je er van bewust bent wat je allemaal eet. De enige manier om je hier echt bewust van te worden is door altijd de ingrediëntenlijst te bekijken. Alleen op deze manier weet je ook daadwerkelijk wat je eet. Kijk dus verder dan die verleidelijke woorden en kies iets wat echt goed voor je is.
7 Makkelijke manieren om dagelijks meer te bewegen
Voldoende bewegen is niet voor iedereen zo gemakkelijk. Veel mensen hebben er geen tijd voor, geen zin in of zijn te druk bezig met andere zaken om dit op te pakken. Stiekem weten we ook allemaal dat voldoende beweging wel erg belangrijk is voor je lichaam en gezondheid. Het hoeft niet moeilijk te zijn om dagelijks wat meer te bewegen, het zit ‘m namelijk in de kleine dingen.
1. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift
Hoe vaak ga jij met de lift terwijl je ook gemakkelijk met de trap had kunnen gaan? Het is vaak toch gemakkelijker om voor de lift te kiezen dan om je eigen lichaam aan het werk te zetten. Echter is juist traplopen een gemakkelijke manier om je conditie wat te verbeteren. Zodra je dit regelmatig doet zal het een gewoonte worden en kies je steeds vaker, automatisch voor de trap. Vaak ben je met de trap ook nog net wat sneller dan met de lift.
2. Mooi weer? Pak de fiets!
De keuze om snel even met de auto op en neer te gaan is snel gemaakt als je een auto voor de deur hebt staan. Kies er wat vaker voor om de fiets te pakken of om te voet te gaan als je de mogelijkheid hebt. Net als traplopen is ook dit in sommige gevallen (kleine afstanden en zeker in de stad) vaak nog net wat sneller ook. Zeker wanneer het mooi weer is is het heerlijk om lekker buiten in beweging te zijn.
Wen jezelf aan om vaker een bewuste keuze te maken wanneer je met de auto wil gaan. Hoe is het weer? Wat is de afstand? Wat ga je doen? Heb je de mogelijkheid om te fietsen of te lopen? Doen!
3. Neem een hond
Het is natuurlijk even afwegen of dit iets is wat bij je past en of het mogelijk is, maar een hond is een enorm goede motivatie om meer te bewegen. Waarom? Het is geen keuze meer om buiten te gaan lopen, je móét wel naar buiten! Je kunt je hondje moeilijk de hele dag binnen laten, toch? Daarnaast zul je gaan merken dat het toch wel fijn is om regelmatig even buiten te wandelen. De uitlaat rondes zullen een gewoonte worden waarmee je automatisch al gemiddeld 3 rondjes loopt buiten.
4. Parkeer de auto niet direct voor de deur
Als je een afspraak hebt waar je met de auto naartoe moet kun je jezelf aanwennen de auto niet direct voor de deur te parkeren maar een paar straatjes verderop. Je kunt dan vanaf de auto naar je afspraak toelopen. In het begin voelt het misschien wat onwennig en onhandig maar het is een ideale manier om net wat meer te bewegen. Daarnaast kan het soms ook nog schelen in de parkeerkosten. Win-win situatie.
5. Loop een rondje tijdens je pauze
Het is een voor de hand liggende keuze om tijdens je pauze op het werk in de personeelskamer te blijven om daar je brood op te eten, je social media te checken en de laatste roddels met je collega’s te bespreken. Wat je ook kunt doen is na het eten van je lunch, een kleine wandeling te maken. Hiermee zorg je er niet alleen voor dat je meer beweegt, je kunt hiermee ook wat gemakkelijker je hoofd leegmaken. Even in de buitenlucht kan je erg goed doen en stress verlagen. Probeer het eens!
6. Neem een stappenteller
Tegenwoordig zijn er allerlei high-tech producten te koop waarmee je je beweging en je stappen kunt tracken. Hoewel het misschien lijkt alsof dit weinig bijdraagt aan meer beweging, zul je gaan ervaren dat het je op den duur gaat stimuleren om meer te gaan bewegen. Je kunt een doel voor jezelf stellen om 10.000 stappen per dag te zetten of om 30 minuten beweging te halen. Door zwart op wit te kunnen zien hoe veel je beweegt word je veel meer bewust van jezelf en zul je ook sneller gemotiveerd raken om toch nog even een blokje om te lopen.
7. Ga lopen tijdens het bellen
In tegenstelling tot vroeger hebben we nu de luxe dat we overal draadloos kunnen bellen. Het is dus ook niet meer nodig om op één vaste plek te blijven zitten. Maak het jezelf eigen om tijdens een telefoongesprek rond te lopen, dit kan gewoon binnen in je huis maar je kunt ook besluiten even naar buiten te gaan (alleen als je zeker weet geen noodzakelijke aantekeningen te moeten maken).
Stel dat je 20 minuten belt, heb je zomaar even 20 minuten meer bewogen die dag!
Begin vandaag nog en maak er een gewoonte van
Het beste kun je hier meteen mee beginnen zodat je er ook zo snel mogelijk een gewoonte van maakt. Uiteindelijk zal je er niet meer bij na hoeven denken om de fiets te pakken in plaats van de auto of om rondjes te lopen tijdens het bellen. Dit gaat op den duur automatisch waardoor je op hele eenvoudige manieren, meer beweegt.
8 voordelen van een gezonde leefstijl (naast gewichtsverlies!)
Een veelvoorkomende motivatie om te beginnen met een gezonde leefstijl is gewichtsverlies. Echter heeft een gezonde leefstijl veel meer voordelen dan enkel het verliezen van kilo’s. Het is namelijk voor je algehele gezondheid onwijs belangrijk om gezond door het leven te gaan. Alle voordelen die je hieruit zult halen, kun je niet krijgen van welk dieet dan ook. Nog niet overtuigd? Lees dan zeker onderstaande tips even door!
1. Je immuunsysteem zal verbeteren
Wanneer je gezond leeft krijg je ook gemakkelijk de goede voedingsstoffen stoffen binnen. Je voorziet je lichaam van de juiste vitaminen, mineralen, vezels en alles wat het nodig heeft. Dit heeft een heel positief effect op je immuunsysteem. Omdat het lichaam voeding binnenkrijgt waar het ook echt wat mee kan, kan het lichaam beter beschermd worden tegen virussen en bacteriën van buitenaf. Je zult hierdoor dus minder snel ziek worden.
2. Je krijgt meer energie
Suiker is vaak de boosdoener van energie dipjes of vermoeidheid. Ook (chemische) toevoegingen aan voorverpakte producten kunnen zorgen voor minder energie. Door suiker te vermijden en gezond te gaan leven zul je gaan merken dat je je ook energieker gaat voelen. Energie dipjes, vermoeidheid en een futloos gevoel zullen veel minder voorkomen.
3. Je gaat beter in je vel zitten
Alleen het feit al dat je continu gezond eet kan ervoor zorgen dat je je beter voelt. Daarnaast krijg je de juiste voedingsstoffen binnen wat ervoor kan zorgen dat je je ook psychisch beter gaat voelen. Voorverpakte producten kunnen schadelijke E-nummers bevatten die invloed hebben op hoe we ons voelen. Ook suiker kan ervoor zorgen dat we niet lekker in ons vel zitten. Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch kan gezond eten dus veel voor je betekenen.
4. Je conditie zal verbeteren
Gezond leven draait niet alleen om voeding, ook beweging speelt hierin een rol. Als je gezond leeft en je energieker voelt zal het sowieso makkelijker worden om vaker te bewegen. Daarnaast kan ook gewichtsverlies een rol spelen bij het verbeteren van je conditie. Als je gezond eten met bewegen combineert zul je merken dat je conditie verbeterd. Dit houdt in dat je je uiteindelijk fitter voelt, energieker en meer aan kunt.
Daarnaast is het door regelmatig te bewegen ook makkelijker om gezond eten vol te houden; na een lange wandeling is het toch zonde om een stuk chocolade taart naar binnen te werken. Een rijkgevulde salade daarentegen zal een stuk beter voelen!
5. Onzekerheid wordt verleden tijd
Overgewicht gaat vaak gepaard met onzekerheid. Een dieet en het jojo effect vergroot die onzekerheid vaak alleen maar. Een gezonde leefstijl helpt je om af te vallen en ook daadwerkelijk op gewicht te blijven waardoor je zelfvertrouwen ook weer wat zal gaan toenemen. De kans is groot dat je jezelf en je lichaam nu meer kunt waarderen waardoor je jezelf ook makkelijker durft te laten zien. Je voelt je weer beter over jezelf en je onzekerheid is verleden tijd.
6. Je zult er beter gaan uitzien
Niet alleen je figuur zal veranderen als je een gezonde leefstijl aanneemt, maar je hele lichaam. Doordat je nu veel meer voedingsstoffen binnenkrijgt zul je er ook beter gaan uitzien. Denk aan een stralendere huid, gezonder haar en een gezonde kleur in je gezicht. Omdat een gezond leven er ook voor zorgt dat je je fitter voelt en zelfverzekerder, zie je dit ook automatisch terug in je uitstraling.
7. Shoppen wordt weer leuker
Het is niet fijn om telkens maar tussen de grote maten te moeten zoeken naar kleding. En niet tevreden te zijn over hoe je eruit ziet. Wat wel leuk is, is om je hele kledingkast te kunnen vervangen met kleinere maten en kleding waarin jij je wel goed voelt. Bij een dieet is de kans groot dat je het jojo effect krijgt waardoor nieuwe kleding komen soms niet aan de orde komt. Bij een gezonde leefstijl zul je gemakkelijker op gewicht blijven waardoor je ook je hele garderobe kunt vervangen met nieuwe kleding.
Shoppen zal weer een stuk leuker worden wanneer jij je oprecht goed voelt in de kleding die je draagt. Ook weer goed voor je zelfvertrouwen dit.
8. Op lange termijn is het goedkoper
Een gezonde leefstijl is goed voor je algehele gezondheid, dit heeft ook als resultaat dat je minder snel ziek wordt en dus minder snel naar de dokter of het ziekenhuis hoeft te gaan. Hierdoor kun je je eigen risico omhoog zetten en bespaar je weer kosten. Ook is de aanschaf van verse producten over het algemeen goedkoper dan voorverpakte en bewerkte producten. Een gezonde leefstijl is dus niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee.
Genoeg redenen om vandaag nog te beginnen
Er zijn dus genoeg redenen om vandaag nog te beginnen met een gezonde leefstijl. Naast het feit dat je eindelijk overtollige kilo’s blijvend zult verliezen, is het op alle vlakken goed voor jou en je gezondheid.