Phenibut

Bijgewerkt op 9 september 2018

Wat is phenibut?

Phenibut is een drug die erg lijkt op GHB (gamma-hydroxyboterzuur). Het is vrij verkrijgbaar en wordt vaak aangeprezen als voedingssupplement. In werkelijkheid is het een verslavend middel. Stoppen na langdurig gebruik leidt tot ontwenningsverschijnselen.

Phenibut is momenteel nog vrij verkrijgbaar bij verschillende winkels en webshops. Het wordt geleverd in de vorm van capsules. Ook is het beschikbaar als poeder dat opgelost kan worden in water of drank.

Wat doet phenibut?

Phenibut werkt sederend. Dat betekent dat je er rustig van wordt. Gebruikers komen in een soort ‘roes’ en voelen zich relaxed. Daardoor helpt het ook om in slaap te komen.

Daarnaast werkt het ook anxiolytisch. Dat betekent dat het gevoelens van angst vermindert. Ook geeft gebruik van phenibut een gevoel van zelfvertrouwen.

Waarvoor wordt phenibut gebruikt?

Phenibut wordt gebruikt om tot rust te komen in periodes van stress. Ook wordt het gebruikt bij slapeloosheid. Mensen die afhankelijk zijn van GHB gebruiken het middel om ’s nachts door te kunnen slapen. Zij worden ’s nachts namelijk vaak wakker vanwege ontwenningsverschijnselen van de GHB.

Daarnaast wordt phenibut gebruikt om gevoelens van angst te verminderen.

Ontwenning van phenibut

Mensen die na langdurig gebruik van phenibut willen stoppen krijgen symptomen die vergelijkbaar zijn met die bij GHB-ontwenning.

Historie

Phenibut werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkeld in de toenmalige Sovjet-Unie. Het werd destijds onder andere gebruikt als rustgevend middel door kosmonauten.

Verder lezen / Referenties

  • P de Graaf, ‘Verwoestende nieuwe drug zo te koop in webshop’, gepubliceerd in De Volkskrant van donderdag 6 september 2018, pagina 12-13.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 9 september 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 9 september 2018

Scroll naar boven