Methamfetamine

Bijgewerkt op 1 september 2023

Wat is methamfetamine?

Methamfetamine – of metamfetamine – is een drug. Het wordt gerekend tot de harddrugs. Andere namen voor methamfetamine zijn crystal meth en methylamfetamine. Het middel kan op verschillende manieren worden toegediend. In sommige landen is metamfetamine beschikbaar als geneesmiddel.

Hoe werkt het?

Metamfetamine is een zogenaamd racemisch mengsel. Het bestaat uit twee zogenaamde enantiomeren. Dat wil zeggen dat het molecuul metamfetamine in twee vormen aanwezig is die elkaars spiegelbeeld zijn. Er wordt gesproken van een linksdraaiende vorm of levo-metamfetamine en een rechtsdraaiende vorm of dextro-metamfetamine. Deze vormen komen in een verhouding van 1:1 voor. De werking van de beide vormen is verschillend. Dextro-metamfetamine heeft het sterkste effect op de hersenen. Levo-metamfetamine heeft nauwelijks een effect op de hersenen.

Welke effecten geeft het?

Gebruik van methamfetamine kan de volgende effecten geven:

  • ontremd gedrag
  • verhoogt het zelfvertrouwen
  • opwinding / agitatie
  • gevoel van euforie (overdreven opgewektheid)
  • verhoogt alertheid
  • meer energie / vermindert moeheid
  • verhoogt seksuele opwinding
  • vermindert eetlust
  • verlaagt het lichaamsgewicht

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere drugs kan methamfetamine ongewenste effecten geven, waaronder:

Bij langdurig gebruik, of gebruik in hoge doses, is er een hoge kans op verslaving. Dat betekent dat de gebruiker het middel steeds opnieuw zal willen gebruiken. Tevens is er een hoog risico op het ontstaan van afhankelijkheid van het middel. Dat betekent dat stoppen met langdurig gebruik van metamfetamine vaak leidt tot vervelende onthoudingsverschijnselen.

Metamfetamine als geneesmiddel

In sommige landen is metamfetamine beschikbaar als geneesmiddel. Het wordt op de markt gebracht door het Deense bedrijf Lundbeck onder de merknaam Desoxyn. Desoxyn wordt gebruikt bij de behandeling van narcolepsieovergewicht (obesitas) en ADHD.

Levo-metamfetamine is in de Verenigde Staten zonder doktersrecept verkrijgbaar als middel tegen verstopte neus (decongestivum).

Synoniemen

metamfetamine, meth, crystal meth, methylamfetamine, “T”, tina, N-methylamfetamine, pervetine, desoxyefedrine

Engelse vertaling

methamphetamine, meth, crystal meth, N-methylamphetamine

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven