Cannabis

Bijgewerkt op 15 mei 2024

Wat is cannabis?

Cannabis is een plant waarvan de gedroogde bloemen worden gebruikt als softdrug met kalmerende eigenschappen. Behalve als drug wordt cannabis ook gebruikt bij de behandeling van bepaalde aandoeningen, waaronder chronische pijn, migraine, glaucoom, en bepaalde vormen van epilepsie. In dat geval wordt gesproken van medicinale cannabis.

Cannabis sativa

In verschillende landen is cannabis voor eigen gebruik toegestaan. Er zijn echter ook landen waar het gebruik van cannabis verboden is. Ga daarom altijd na of je cannabis in je bezit mag hebben en mag gebruiken in een land dat je bezoekt.

Wat zit er in cannabis?

Er zijn drie soorten van de Cannabis-plant, namelijk Cannabis sativa, Cannabis indica, en Cannabis ruderalis. De meest gebruikte soort is Cannabis sativa. De gedroogde bloemen van de Cannabis-plant worden cannabis genoemd. Hierin zitten meer dan 120 verschillende bestanddelen. Deze bestanddelen worden cannabinoïden genoemd. Twee belangrijke cannabinoïden zijn cannabidiol (CBD) en THC (tetrahydrocannabinol).

CBD

CBD (cannabidiol) vermindert pijn en ontsteking. Daarnaast kan het ook helpen bij het verminderen van misselijkheid, gevoelens van angst, migraine en toevallen.

THC

THC (tetrahydrocannabinol) is de stof die zorgt voor het ‘high’ gevoel dat je krijgt van cannabis.

Welke effecten geeft het?

Gebruik van cannabis kan tot verschillende effecten leiden. Sommige daarvan zijn gunstig, andere worden beschouwd als bijwerking.

Korte-termijn effecten zijn onder andere:

  • ontspanning
  • licht gevoel in het hoofd
  • meer intens waarnemen van beelden en geluiden uit de directe omgeving
  • toegenomen eetlust (‘vreetkick’)
  • veranderde waarneming van tijd en gebeurtenissen
  • toegenomen focus
  • toegenomen creativiteit

Welke bijwerkingen kan het geven?

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

De snelheid waarbij de effecten optreden hangt af van de manier waarop je de cannabis gebruikt. Als je cannabis rook zul je al binnen enkele minuten de werking ervan ervaren. Als je cannabis inneemt via de mond, bijvoorbeeld als spacecake, kan het enkele uren duren voordat je iets voelt.

Effecten op de lange termijn

Er is veel discussie over de langetermijneffecten van cannabis. Volgens sommige onderzoekers zouden tieners die cannabis gebruiken later vaker geheugenproblemen en leerproblemen krijgen. Ook zou de kans op het krijgen van bepaalde psychische aandoeningen, waaronder schizofrenie, verhoogd zijn.

Synoniemen

hasj, wiet

Engelse vertaling

cannabis, weed, pot, marijuana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven