4-Fluoramfetamine (4-FA)

Bijgewerkt op 11 juni 2020

Wat is 4-fluoramfetamine (4-FA)?

4-Fluoramfetamine – vaak afgekort tot ‘4-FA’ – is een stimulerend middel dat vaak gebruikt wordt als drug.

molecuulstructuur 4-fluoramfetamine
chemische structuur 4-FA

Werking van 4-FA

Het wordt meestal als tablet, capsule, poeder of poeder opgelost in drank ingenomen. Soms wordt het poeder gesnoven. De werking treedt pas na ongeveer een uur in, en houdt zo’n 5-6 uur aan. De meest gebruikte dosering varieert van 75-150 mg.

4-FA (4-fluoramfetamine)
4-FA in poedervorm

4-Fluoramfetamine werkt op de hersenen. Op moleculair niveau werkt 4-FA in de hersenen als een zogenaamde heropnameremmer van neurotransmitters.

Neurotransmitters zijn stofjes die zorgen voor de signaaloverdracht tussen hersencellen en zenuwcellen. Bekende neurotransmitters zijn noradrenaline, serotonine en dopamine. Deze stofjes worden aan het uiteinde van een uitloper van een zenuwcel uitgestoten in de zogenaamde ‘synaptische spleet’. Daar komen ze beschikbaar voor signaaloverdracht naar de volgende zenuwcel.

Om te voorkomen dat dergelijke zenuwprikkels continu blijven bestaan zullen de neurotransmitters weer opgenomen worden door de uitloper van de zenuwcel die ze uitgestoten heeft. Dit wordt ‘heropname’ van neurotransmitters genoemd. Door deze heropname te blokkeren blijven de neurotransmitters in hogere hoeveelheden beschikbaar in de synaptische spleet. Dit leidt tot versterkte en verlengde prikkeling van de betreffende hersencellen en zenuwcellen. Deze versterkte prikkeling veroorzaakt de effecten en bijwerkingen van 4-FA.

Gewenste effecten

De werking is vergelijkbaar met die van andere amfetamine-achtige stoffen (‘speed’) en ecstasy (MDMA). Dit leidt tot de volgende veranderingen:

Een dag na inname van 4-FA melden gebruikers regelmatig het gevoel van een ‘dip’ te hebben: minder energie, somberheid, lusteloosheid, en snel boos of geïrriteerd.

Bijwerkingen 4-FA

Net als andere drugs kan ook 4-fluoramfetamine bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • snelle hartslag
  • slecht slapen
  • verhoogde lichaamstemperatuur
  • strak gevoel in de onderkaak
  • gevoelens van angst
  • veel zweten
  • hallucinaties kunnen voorkomen bij langdurig gebruik en/of gebruik van hogere doses; hallucinaties zijn waarnemingen die onecht zijn, bijvoorbeeld dingen zien die er niet zijn, of stemmen horen van mensen die er niet echt zijn.

Bij sommige gebruikers kan 4-FA verslavend werken. Zij hebben de behoefte om het middel steeds weer in te nemen.

Over bijwerkingen na langdurig gebruik van 4-FA is weinig bekend.

Engelse term

4-fluoroamphetamine

Synoniemen

4-FA, 4FA, 4-fluoroamfetamine, 4-fluoramphetamine, 4-fluoroamphetamine, 4-FMP, 4-fluor amfetamine, 4-fluor amphetamine, PAL-303, Flux, para-fluoramfetamine, para-fluoroamphetamine, PFA, 4-Fluor, 4-Flava

Verder lezen

Veel aanvullende interessante informatie over dit onderwerp is te vinden in het engelstalige artikel van PsychonautWiki.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 2 mei 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 februari 2017

Scroll naar boven